Adolescenții petrec afară mai puțin timp decât... Deținuții

Distribuie pe:

Dintr-un studiu realizat în perioada ianuarie - iunie 2024, de Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT), citat de adevarul.ro, aflăm că tânăra generație stă în fața ecranelor (fie pe platformele de social media, fie la jocurile online) în medie 14 - 16 ore pe zi și că petrec afară mai puțin timp decât un deținut, iar riscul de izolare socială este din ce în ce mai mare.

Își veridică telefonul de... 434 de ori pe zi

Grupul țintă al proiectului având ca temă sănătatea digitală au fost elevi cu vârste cuprinse între 13 și 15 ani, aceștia recunoscând că petrec între 14 și 16 ore pe zi cu aplicații și jocurile video, iar telefonul și-l verifică, în medie, de... 434 de ori pe zi.

“Ținând cont de activitățile pe care le desfășoară elevii referitor la petrecerea timpului pe ecrane, am ajuns la concluzia că le reduce semnificativ timpul petrecut afară, iar dacă ne luăm după anumite cercetări rezultă faptul că prizonierii sau deținuții petrec mai mult timp afară decât adolescenții.

Din cauza consumului prea mare de tehnologie, copiii și adolescenții se expun la pericole grave. Vorbim despre foarte multă dopamină, despre goana după like-uri, după vizibilitate. A fi în atenția celorlalți devine mai important decât interese și pasiuni, pe care le aveam și le construiam într-un mod fructuos pentru personalitatea noastră. Vedem sedentarismul, rata tulburărilor alimentare a crescut foarte mult, apar tulburări de somn (fragmentarea somnului, insomnia).

Această goană după dopamină ne va face să rămânem capitivi ca un șoricel pe o roată, în dorința de a obține acum, repede, cât și cum vrem noi.

Prin neparticiparea la viața socială se ajunge la izolare socială sau la crearea unei identități în mediul online, de cele mai multe ori superficiale”, atrag atenția realizatorii studiului.

Există soluții?!

Aceștia consideră că cei mai mulți dintre copii se duc spre consumul exagerat de tehnologie pentru că noi, ceilalți, părinți și școală, nu le oferim ceea ce au nevoie în viață. Noi, adulții, învinovățim copiii că fac ceva într-o lume pe care tot noi am creat-o pentru ei.

Soluțiile propuse de specialiști fac referire la limitarea timpului petrecut în fața ecranelor la un maximum de două ore pe zi, un somn odihnitor, petrecerea timpului în familie sau cu prietenii și găsirea unor activități desfășurate în aer liber.

“Dacă i-am duce la activități de tip public speaking, ateliere de teatru, de dezvoltare personală, unde sunt copii asemănători lor, le-am arăta un model de anturaj. Tehnologia nu este un bau-bau, trebuie să găsim calea de mijloc, nu se poate nici fără, dar nici conectat permanent la ea”, concluzionează specialiștii. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay. com)

Lasă un comentariu