Campania “STOP vânătorii de trofee” Aproape 100.000 de cetățeni sar în apărarea urȘilor

Distribuie pe:

Agenția neguvernamentală pentru protecție mediului Agent Green sesizează Comisia Europeană pentru legea adoptată luni, 15 iulie, normativ care, potrivit organizației, “legalizează vânătoarea de trofee a peste 900 de urși”.

România riscă sancțiuni din partea Comisiei Europene pentru vânătoarea de urși, avertizează Gabriel Păun, președintele Agent Green, care a inițiat o petiție semnată, până în prezent, de peste 80.000 de cetățeni.

Păun a declarat pentru Europa Liberă că “autoritățile, în loc să-și asume crima și sângele de pe mâna lor, vin cu soluția de a împrăștia gloanțe”.

Or, apreciază acesta, nu împușcarea mai multor urși ar putea preveni incidentele, ci mai degrabă educarea populației, pentru a ști ce să facă atunci când intră în contact cu animalul: “Ca biolog, specialist, cred că ministerul este constat în faliment științific. Eu sunt de părere trebuie să creștem cota de educație și știință că, noi oamenii, ne dăm deștepți, mai deștepți decât ursul. Ar trebui să replicăm modelele de succes din alte țări care au reușit prin educație a populației urbane și rurale să crească acest grad de coexistență și cu adaptare între urs și om”.

Privitor la cota de vânătoarea stabilită an de an de autorități, cei de la Agent Green consideră că este un pretext pentru a da posibilitatea vânătorilor să împuște exemplare mari, masculi, care intră în contact cu comunitățile.

“Este pur și simplu o legalizare a unui plăceri bolnave, a unor oameni de a lua vieți fără apărare, nimic mai mult. Ministerul vrea în permanență să satisfacă acea industrie”.

Cităm din petiția “STOP vânătorii de trofee”, adresată Parlamentului României: “Este bine de știut că ursul brun este o specie strict protejată de legislația UE și de Convenția de la Berna. Derogările sunt excepții care se dau în cazuri extreme de la caz la caz, după o evaluare amănunțită a situației, iar metoda letală este ultima soluție atunci când alternativele (inclusiv relocarea) au eșuat, iar ursul problemă pune în pericol vieți omenești. Nu se poate da derogare când cineva trăiește la marginea habitatului ursului și nu și-a protejat gospodăria cu gard adecvat, câini speciali și dispozitive luminoase și sonore.

Comisia Euopeană a aprobat statelor membre buget pentru a compensa imediat și just orice fermier care suferă pagube pe propriul teren sau în zone unde au contract pentru a practica agricultura.

Ursul întâmpină multiple amenințări care îi periclitează supraviețuirea: degradarea habitatului, schimbările climatice, persecuția omului și chiar deranjarea liniștii (sporturi motorizate). Ministerul mediului trebuie să abordeze cauzele care au condus la conflictul om-urs, și nu efectele.

Poate vă mai amintoți de cazul Arthur, ursul ucis în Covasna de Prințul Emanuel von und zu Liechtensten. Pentru a-i satisfice pofta de a lua o viață, ministerul a oferit pe tavă o derogare pentru eliminarea unei ursoaice cu pui despre care s-a presupus că ar fi cauzat pagube. Dar, în realitate, prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților. Prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. A fost o crimă emblematică arătând că în spatele derogărilor stă industria trofeelor de vânătoare, iar ministerul mediului este doar marioneta acesteia.

România a încălcat în mod consecvent legislația comunitară în domeniu de când a intrat în UE prin stabilirea cotelor de recoltare și de derogare fără a implementa vreodată măsuri de coexistență și coadaptare. Mai presus de toate, România nu și-a măsurat niciodată populația de urși prin metode științifice care includ probe de ADN. Măsurătorile realizate până acum s-au bazat doar pe observații directe ale reprezentanților fondurilor de vânătoare. O astfel de metodologie a permis numărarea aceluiași urs de multiple ori într-o singură zi și în consecință nu s-a știut niciodată câți urși au fost în România”.

Legea adoptată luni va fi înaintată spre promulgare președintelui Iohannis. (sursa și foto -https://www.facebook.com/agentgreen.ro/) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu