“Universitatea de vară” de la Izvoru Mureșului, județul Harghita, 15-20 august 2024

Distribuie pe:

Pentru a afla ultimele noutăți despre organizarea “Universității de Vară” de la Izvoru Mureșului l-am invitat la o discuție pe președintele “Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș”, Dragoș Burghelia, organizatorul principal al manifestărilor de la Izvoru Mureșului

- Domnule președinte, conform așteptărilor, și-n acest an va avea loc forumul româno-român de la Izvoru Mureșului!

- Într-adevăr, noi nu puteam să întrerupem, sub niciun motiv, o acțiune începută acum două decenii de niște oameni inimoși, care n-au rămas indiferenți la problemele românilor din centrul țări dar și ale acelora din jurul României

- Actuala ediție a Universității de Vară de la Izvoru Mureșului din acest an vine cu vreo noutate?

- În primul rând dorim să mulțumim pentru constanta și fructuoasa colaborare cu privire la promovarea și mediatizarea lucrărilor Universității de Vară de la Izvoru Mureșului. Ediția din acest an vine cu o serie de noutăți, atât cu privire la program cât și în legătură cu participanții și invitații. Ca de obicei, am lansat invitația către principalele instituții ale statului român, către domnul Președinte al României, domnul Prim-Ministru, președintele Senatului, dar și către cele mai relevante ministere în problematica tratată în cadrul universității. Așadar, au fost lansate invitații oficiale către Ministrul Educației, Ministrul Culturii, Ministrul Dezvoltării, Departamentul pentru Românii de Pretutindeni dar și comisiile aferente ale Senatului și Camerei Deputaților. Așadar, ne va onora prezența acestor oficialități, sperăm că răspunsul va fi unul pozitiv. Totodată, vom organiza în cadrul activităților Universității un “Târg de Meșteșuguri și Bunătăți” cu artizani, meșteri sau specialiști ai artelor populare din Transilvania și regiunile istorice. Aceștia își vor prezenta produsele și realizările în cadrul complexului pentru a descoperi frumusețea artei populare românești.

- Pe afișul Universității, am văzut, figurează nume mari din muzica românească. Aveți confirmarea participării lor?

- Cu privire la programul artistic din acest an, avem mai multe gânduri și ne dorim să oferim un program diversificat, preferăm însă totuși să păstrăm anumite surprize și vom vedea concret cine va performa în cadrul Universității de Vară de la Izvoru Mureșului.

- Cine sunt cursanții/invitații din acest an?

- Precum în mod tradițional, principalii participanți sunt tinerii elevi și studenți din interiorul țării, din județele Covasna, Harghita și Mureș, cei care reprezintă viitorul comunității noastre în acest spațiu. Și desigur, lor li se vor alătura tineri din Basarabia, Bucovina de Nord și români din Timoc, atât din Serbia cât și din Bulgaria. Printre invitați se numără atât oficialități din cele trei județe menționate anterior cât și profesori universitari, academicieni și cercetători. Dorim să subliniem de asemenea că anul acesta dacă toate lucrurile decurg în condiții normale, vom avea parte de prezența unei delegații din tineri români din Maramureșul Istoric, o zonă deosebită și o comunitate românească unită cu reprezentanți pe care i-am cunoscut anul acesta în cadrul unei acțiuni de donație de carte. Va fi o bucurie să participe români din acest spațiu la Universitate întrucât întreaga activitate este dedicată comunităților istorice iar aceasta este de asemenea deosebită, cu un specific aparte.

- Care este tema principală a Universității de la Izvoru Mureșului?

- Anul acesta ne dorim să punem accent pe o trăsătură crucială pentru supraviețuirea și dezvoltarea unei comunități, respectiv “solidaritatea”. Avem nevoie de un spirit de solidaritate românesc mult mai dezvoltat, atât în țară cât și în afară, trebuie să promovăm și să dezvoltăm acest spirit întrucât am observat rezultatele dezbinării în ultimii 30 de ani. Această dezbinare sau lipsă de unitate a avut efecte nefaste adeseori, aspect care s-a văzut atât la puterea de reprezentare a românilor din Covasna, Harghita și Mureș dar și în afara granițelor, unde comunitățile noastre adeseori se confruntă cu un sistem dificil în care afirmarea identității și apărarea valorilor devine complicat de pus în practică. Acesta este mesajul pe care dorim să îl transmitem, unitate și credință, putere de organizare și viziune de viitor.

- Se știe, în toate discuțiile despre politica externă a U.E. se vorbește despre războiul din Ucraina; acest război, spune profesorul Armand Goșu, a resetat relațiile dintre România și Ucraina. În ce fel?

- Într-adevăr, conflictul din Ucraina a schimbat în unele sensuri paradigma în regiune, iar chestiunea drepturilor minorităților, în cazul nostru a minorității românești din regiunile istorice, Bucovina de Nord, sudul Basarabiei și Maramureșul Istoric a adus în prim-plan anumite dificultăți. Cu toate acestea, sperăm că autoritățile statului, Ministerul Afacerilor Externe dar și Președintele României în calitate de reprezentant și exponent al politicii externe vor avea în vedere mereu interesele etnicilor români și îi vor apăra în acest context dificil. Suntem conștienți de drama umană care se petrece în prezent în Ucraina, poporul român a dovedit dragoste creștină și în cele mai dificile clipe a fost solidar, însă este nevoie să existe reciprocitate, iar aspirațiile europene ale Ucrainei să fie însoțite de măsuri concrete pentru protejarea minorităților.

Aurel Rațiu

Lasă un comentariu