România va găzdui cea mai mare bază militară NATO din Europa

Distribuie pe:

Baza militară de la Mihail Kogălniceanu, Constanța, va deveni cea mai mare bază militară NATO din Europa și va depăși ca mărime baza militară americană de la Ramstein, Germania.

Noua bază va oferi României un rol sporit în arhitectura de securitate a NATO și o poziție de mai mare forță în Marea Neagră, care este dominată militar de Rusia. Acesta va putea găzdui 10.000 de soldați și civili până în 2030. NATO și SUA vor reloca unele resurse logistice și umane de la Ramstein la baza Mihail Kogălniceanu.

Lucrările de extindere vor costa 2,7 miliarde de dolari SUA și au început deja la drumurile de acces și o rețea electrică de mare capacitate. Autoritățile române au expropriat 2.400 de hectare din localitățile Mihail Kogălniceanu și Lumina, plătind 5.500 de euro pe hectar.

“Se vor construi locuințe sociale pentru personal individual sau familii. Vor fi locuințe de tip bloc, locuințe individuale, creșe, grădinițe, școli, farmacii, tot ce este necesar”, a spus comandantul lui Mihail Kogălniceanu, Nicolae Crețu.

Cu o suprafață de aproape 3.000 de hectare, baza va fi cea mai mare din Europa. (Ramstein din Germania se întinde pe aproximativ 2.000 de hectare.)

Actuala pistă a aeroportului va fi dublată și deservită de depozite de combustibil și mai multe hangare pentru diferite tipuri de avioane de luptă și drone. Planurile NATO includ construirea unei alte piste pentru avioane.

În ultimii ani, România a investit masiv în apărare. Pentru 2024, armata are prevăzut un buget de peste 20 de miliarde de euro, cu 45 la sută mai mare decât în 2023. Banii sunt destinați în primul rând achiziției de armament modern.

Potrivit datelor făcute publice, inclusiv a sumei cheltuite în 2023, pe cinci ani care includ 2027, România va investi aproape 320 de miliarde de lei în armată, adică aproximativ 65 de miliarde de euro.

Într-un articol publicat de BBC, citat de defenseromania.ro, este descrisă importanța prezenței militare occidentale pe teritoriul României.

Potrivit sursei, prezența sporită a NATO în România este un răspuns direct la războiul la scară largă, aflat acum în al treilea an.

Baza Mihai Kogălniceanu va adăposti în curând o escadrilă de avioane românești F-16, achiziționate recent din Norvegia, precum și drone MQ-9 Reaper. În plus, orașul militar în curs de dezvoltare va găzdui militari din cadrul forțelor terestre, aeriene și navale ale NATO din 32 de țări. (surse - balkaninsight.com; defenseromania.ro; foto - MApN) (I.S.)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu