Inaugurarea oficială a Spitalului Oncologic Medex

Distribuie pe:

Vineri, 12 iulie, a avut loc inaugurarea Spitalului Oncologic Medex din Sângeorgiu de Mureș, o investiție deosebit de importantă pentru județul nostru, dar și pentru întreaga regiune. La eveniment au participat sute de persoane: medici, personal medical, invitați din țară și din străinătate, cadre universitare, oficialități locale și guvernamentale. Amfitrionul evenimentului a fost Remus Aurel Bența, președintele Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș.

Spitalul se desfășoară pe o suprafață de peste 10.700 mp, are 5 niveluri operaționale, 52 de saloane cu 116 paturi de spitalizare, tehnologie de ultimă generație, 3 buncăre ce găzduiesc cele mai noi aparate de investigație oncologică și primul PET-CT (Tomografie prin Emisie de Pozitroni - Tomografie Computerizată) din județul Mureș. Construcția spitalului a început în martie 2022, iar lucrările au fost finalizate în decembrie 2023.

Acest proiect important a fost dus la bun sfârșit de Fundația pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, organizație non-profit, formată dintr-un grup de membri fondatori dedicați care și-au propus să-și valorifice resursele pentru a construi un spital care să răspundă nevoilor imediate ale comunității. Sloganul ales: "Vindecarea începe acolo unde îngrijirea întâlnește compasiunea" reflectă misiunea asumată de a oferi îngrijire medicală cu empatie și dedicare.

Valoarea investiției se ridică la 33 milioane de euro, iar contribuția Guvernului României, în valoare de 6,4 milioane de euro, prin intermediul unui ajutor de stat acordat de Ministerul de Finanțe, subliniază importanța socială a acestui proiect.

Spitalul Oncologic Medex asigură un ambulatoriu cu 18 specialități medicale: Oncologie, Radioterapie, Cardiologie, Alergologie, Imunologie, Pneumologie, Gastroenterologie, Dermatologie, Diabet zaharat, Nutriție și Boli metabolice, Ginecologie, Urologie, ORL, Chirurgie OMF, Hematologie, Endocrinologie, Neurologie, Psihiatrie, Chirurgie Generală și Chirurgie Toracică. Spitalul va avea contractate servicii medicale cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

În cadrul ceremoniei oficiale de inaugurare, în discursul său, Remus Bența Sr. a adus lămuriri cu privire la modul în care își va desfășura activitatea spitalul: “Spitalul Oncologic Medex este darul lui Dumnezeu pentru oameni. A devenit realitate prin susținerea Fundației pentru Spitalul Oncologic Târgu Mureș, Asociației pentru Suport și Inițiativă a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a Guvernului României, a donatorilor, instituțiilor și autorităților publice.

Spitalul Oncologic MEDEX dorește să răspundă la întrebările cu care se confruntă adesea cei diagnosticați cu boli oncologice. Aș aminti câteva dintre ele: Cât mai am de trăit? Sigur, toți avem viață de la Cel ce are viață în El însuși, adică de la Dumnezeu. Totuși, Dumnezeu lucrează prin oameni, iar cei care își desfășoară activitatea în acest spital trebuie să le dea pacienților speranță folosind echipamente de înaltă performanță pentru tratarea bolilor oncologice.

O a doua întrebare: Am suficiente resurse economice pentru a fi tratat corespunzător la MEDEX? Spitalul, prin administrație, se îngrijește de obținerea acestor resurse de la CNAS, societăți de asigurări, donații sau orice alte forme legale, procedând în așa fel încât oricine să poată fi tratat.

O altă întrebare: Cu ce anume am greșit de mi s-a întâmplat tocmai mie? În cadrul spitalului, fiecare pacient are posibilitatea să primească consiliere spirituală, indiferent de religie sau confesiune. Această consiliere se va face prin personalul spitalului care va intra în contact direct cu pacientul. Pacienții vor beneficia de consiliere și cu privire la stilul de viață sănătos.

Suntem bucuroși să anunțăm faptul că acest spital este afiliat Universității Loma Linda din California (SUA) printr-un protocol prin care dorim să transferăm experiența lor în Târgu Mureș. Locul unde este așezat spitalul oferă posibilități de dezvoltare, cadrul natural oferă respect și demnitate și dă speranță de viață.”

Duminică, 14 iulie, între orele 10.00 – 17.00 se va desfăşura evenimentul special, Ziua Porţilor Deschise, la Spitalul Oncologic Medex. Cei interesaţi să participle vor avea ocazia să descopere facilităţile spitalului, noile tehnologii utilizate şi să afle detalii despre serviciile medicale oferite. Vor avea loc tururi ghidate în departamentele reprezentative ale spitalului.  

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu