NATO va numi un reprezentant la Kiev pentru aprofundarea legăturilor cu Ucraina. Luna noiembrie - așteptată cu înfrigurare

Distribuie pe:

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va numi un înalt reprezentant în capitala Ucrainei pentru a aprofunda legăturile cu țara devastată de război, a declarat un înalt oficial al Statelor Unite, în marja summitului NATO de la Washington DC, relatează agențiile internaționale de presă.

Consilierul Casei Albe, Jake Sullivan, a spus că reprezentantul de la Kiev va căuta “să aprofundeze relația instituțională a Ucrainei cu alianța”.

Postul va servi, de asemenea, drept punct focal pentru angajamentul NATO cu înalți oficiali ucraineni”, a spus Sullivan.

Sprijinul pe termen lung pentru Ucraina pe fondul invadării țării de către Rusia ocupă în întregime agenda discuțiilor de la Washington, în special, pe fondul recentelor atacuri rusești, inclusiv un bombardament asupra unui spital de copii din Kiev, soldat cu victime.

Într-o postare pe rețelele de socializare, după sosirea sa la Washington DC, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că va face eforturi susținute pentru a obține mai multe sisteme de apărare aeriană, asistență financiară și avioane, inclusiv F-16: “Ne angajăm să facem tot posibilul pentru a ne asigura că teroarea rusă va fi învinsă. Acest lucru este esențial nu doar pentru țara noastră - este esențial pentru toată lumea - pentru fiecare partener și pentru toate națiunile”.

În intervenția sa de marți, Zelenski le-a cerut liderilor internaționali să ajute cu promptitudine Kievul și “să nu aștepte luna noiembrie sau orice altă lună”.

El a precizat că “toată lumea așteaptă luna noiembrie”, inclusiv președintele rus Vladimir Putin, deoarece alegerile prezidențiale din SUA și spectrul unei a doua președinții a lui Donald Trump îi preocupă pe mulți dintre liderii internaționali.

Summitul NATO de săptămâna aceasta are loc într-un moment critic pentru Biden, care se confruntă cu dubii, pe plan intern, privind sănătatea sa și capacitatea de a îndeplini un nou mandat la Casa Albă, după performanța considerată “dezastruoasă” în dezbaterea electorală de luna trecută.

Or, pe măsură ce îndoielile planează asupra lui Biden, alianța urmărește cu nervozitate o potențială întoarcere la Casa Albă a lui Trump, după alegerile din noiembrie.

Fostul președinte american i-a criticat în mod repetat pe colegii membri ai NATO care nu au reușit să atingă obiectivul convenit, de a cheltui cel puțin 2% din produsul intern brut pentru apărare.

Anxietatea europenilor a crescut în februarie, când Trump i-a avertizat pe aliații NATO, într-un discurs de campanie că, dacă se întoarce la Casa Albă, “i-ar încuraja” pe ruși “să le facă orice dracu' vor” țărilor care nu își îndeplinesc obiectivele de cheltuieli pentru apărare.

În cadrul summitului aflat în desfășurare, consilierul Casei Albe a declarat că administrația Biden s-a “angajat” să fie alături de Ucraina “pe termen lung”: “Vom face, de asemenea, anunțuri, subliniind modul în care intenționăm să consolidăm capacitățile critice de apărare aeriană a Ucrainei și să construim puterea aeriană a Ucrainei prin furnizarea de avioane F-16”, a spus Sullivan. Noile măsuri, a adăugat oficialul, urmăresc să transmită un mesaj președintelui rus Vladimir Putin că “nu ne poate dezbina, nu ne poate supraviețui, nu ne poate slăbi, iar Ucraina - nu Rusia - va învinge în acest război”.

Kremlinul a declarat că urmărește summitul NATO “cu cea mai mare atenție”, inclusiv “retorica discuțiilor și deciziile care vor fi luate și puse pe hârtie”, în vreme ce, printre principalele preocupări din capitalele europene se numără modul în care Trump va gestiona războiul din Ucraina și relația Americii cu NATO. Fostul președinte și aliații săi și-au exprimat scepticismul cu privire la trimiterea mai multor ajutoare Ucrainei, iar Trump a criticat în mod repetat țările NATO pentru că cheltuiesc prea puțin pentru apărare.

Pe de altă parte, Kremlinul rămâne ferm pe poziție: “Trebuie să ne asigurăm că partea opusă este de acord să ia măsuri de demilitarizare care sunt ireversibile și acceptabile pentru Federația Rusă. Trupele ucrainene trebuie retrase complet din regiunile Donețk, republicile populare Lugansk, Herson și Zaporojie.(…) O încetare a focului fără a ajunge la acest acord este imposibilă. (…) De îndată ce Kievul declară că este pregătit pentru o astfel de decizie și începe o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și notifică oficial respingerea planurilor de aderare la NATO, din partea noastră imediat, literalmente în același moment, ordinul va fi urmat de o încetare a focului și începerea negocierilor”, a reiterat Vladimir Putin. (sursa - aljazeera.com).

… Context în care mulți se întreabă cât de utilă, de productivă și de necesară, până la urmă, va fi prezența reprezentantului NATO în Ucraina și în ce mod va “aprofunda relația instituțională cu Kievul”, demers privit, deja, cu ostilitate de Moscova, de neclintit în convingerea că NATO este un bloc “direct implicat în conflictul ucrainean de partea Ucrainei”.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu