Washington, NATO75: Klaus Iohannis, alături de alți cinci președinți, a semnat o declarație privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei

Distribuie pe:

Președintele Klaus Iohannis a fost semnatarul unei declarații comune privind întărirea apărării aeriene a Ucrainei, alături de omologii săi american Joe Biden, și ucrainean, Volodimir Zelenski, și premierii olandez, Dick Schoof, italian, Giorgia Meloni, și german, Olaf Scholz, informează marți seară un comunicat al Casei Albe.

Președintele Joe Biden a anunțat și el în discursul său susținut cu prilejul ceremoniei care a marcat împlinirea a 75 de ani de NATO că SUA și aliații lor vor trimite noi sisteme Patriot Ucrainei, despre care și-a exprimat convingerea că va câștiga războiul cu Rusia.

“Suntem angajați să furnizăm Ucrainei capabilități suplimentare de apărare aeriană în contextul în care se apără împotriva agresiunii continuate a Rusiei, inclusiv a atacurilor deliberate ale Rusiei asupra orașelor ucrainene și a infrastructurii civile și infrastructurii critice”, se menționează în declarația comună.

“Astăzi anunțăm că, colectiv, furnizăm Ucrainei sisteme de apărare aeriană strategice, inclusiv baterii Patriot donate de SUA, Germania și România, componente Patriot donate de Olanda și alți parteneri pentru a permite operarea unei baterii Patriot suplimentare și un sistem suplimentar SAMP-T donat de Italia”, afirmă liderii celor cinci state donatoare.

Semnatarii declarației comune își exprimă încrederea că “aceste cinci sisteme strategice de apărare aeriană vor contribui la protejarea orașelor ucrainene, civililor și soldaților și ne coordonăm îndeaproape cu guvernul ucrainean pentru ca acest sistem să fie utilizate rapid” și precizează că “lucrăm la un nou anunț în acest an privind sisteme suplimentare strategice de apărare aeriană pentru Ucraina”.

În plus, “în lunile următoare, SUA și partenerii intenționează să furnizeze Ucrainei zeci de sisteme de apărare aeriană tactice, inclusiv NASAMS, HAWK, IRIS T-SLM, IRIS T-SLS și sisteme Gepard”, iar acestea “vor extinde și mai mult acoperirea apărării aeriene ucrainene”.

De asemenea, menționează declarația comună, “mai mulți aliați, între care Canada, Norvegia, Spania și Regatul Unit, vor continua să joace un rol important în furnizarea acestor sisteme și mulți alți susținători ai Ucrainei vor asista în asigurarea interceptorilor”.

În ceea ce le privește, notează textul citat, “SUA vor regândi livrările planificate (...) de interceptori critici pentru apărarea aeriană în coordonare cu parteneri în așa fel încât aceștia să fie trimiși Ucrainei, furnizându-i sute de interceptori suplimentari în cursul anului următor”.

Semnatarii își afirmă recunoștința pentru coaliția de peste 50 de țări care continuă să furnizeze asistență de securitate pentru Ucraina, precum și Inițiativei “Immediate Action on Air Defense”, pentru care partenerii au angajat un sprijin de un miliard de dolari, și coaliției conduse de Germania și Franța pentru asigurarea unor capabilități de apărare aeriană integrate.

“De asemenea, salutăm activitatea NATO pentru a sprijini eforturile Ucrainei de a dezvolta o arhitectură de apărare aeriană și antirachetă integrată interoperabilă. Mesajul nostru către Moscova și către lume este clar: sprijinul nostru pentru Ucraina este puternic și de neclintit”, mai menționează declarația comună. (Agerpres)

Lasă un comentariu