Mureșul, în topul județelor cu cel mai ridicat grad de racordare la rețelele de canalizare

Distribuie pe:

Numărul rețelelor de canalizare existente la nivel național este de 2.393, din care 1.813 sunt funcționale, iar 12 județe și Municipiul București se află pe lista zonelor în care gradul de racordare la acest tip de rețele depășește 80%, arată datele publicate, miercuri, de Administrația Națională “Apele Române” (ANAR), pe pagina oficială de Facebook.

Conform instituției, în prezent, 580 de rețele de canalizare se află în diferite stadii de execuție.

În ceea ce privește stațiile de epurare a apelor uzate, au fost evidențiate 1.080 astfel de puncte, dintre care 778 sunt funcționale și alte 302 de stații de epurare noi, finalizate, la care populația nu a fost racordată încă sau care sunt aflate în probe tehnologice/dezafectate.

De asemenea, gradul de acoperire cu sisteme de colectare a apelor uzate, în aglomerări mai mari de 2.000 locuitori echivalenți, corespunde unei încărcări biologice de circa 73,1 % locuitori echivalenți.

În același timp, gradul de acoperire cu stații de epurare a apelor uzate corespunde unei încărcări biologice de circa 72,1% locuitori echivalenți, ceea ce înseamnă o creștere cu 15% - 20%, comparativ cu situația de acum 15 ani.

Potrivit sursei citate, cele mai ridicate grade de racordare la rețele de canalizare (peste 80%) au fost identificate în 12 județe (Alba, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Sibiu și Timiș) și București.

La polul opus (cu un grad de racordare cuprins între 30% și 50%) se regăsesc județele Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Teleorman și Ilfov.

Referitor la gradele de racordare la stațiile de epurare, situația relevă faptul că în zece județe (Brașov, Cluj, Constanța, Covasna, Hunedoara, Mehedinți, Mureș, Sălaj, Sibiu, Timiș) și în București s-au înregistrat valori de peste 80%.

Pe de altă parte, cu ponderi între 30% și 50% se află județele: Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ilfov, Olt și Teleorman.

Datele citate fac parte din campania WaterWiseEU, inițiată de Comisia Europeană în România, și susținută de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), în parteneriat cu ANAR, cele 11 Administrații Bazinale de Apă și Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA).

Lasă un comentariu