Care sunt prioritățile României la summitul NATO de la Washington și ce decizii se preconizează că va lua Alianța

Distribuie pe:

Reconfirmarea solidității relației transatlantice, bazate pe unitatea și solidaritatea aliată și a rolului esențial al acesteia pentru prezervarea păcii și a securității euroatlantice, și sublinierea consecințelor pe termen lung ale agresiunii ruse asupra securității euroatlantice și a arhitecturii de securitate europene, cu evidențierea necesității acțiunii aliate pentru contracararea impactului negativ al acestor consecințe reprezintă și ele priorități ale României la summitul NATO.

De asemenea, România își dorește să existe susținere pentru un pachet consistent în sprijinul Ucrainei, la nivel politic și practic, inclusiv printr-o misiune a NATO în sprijinul Kievului, care să ofere o perspectivă euroatlantică cât mai clară acestui stat.

În același timp, din punctul de vedere al României este important să se sublinieze necesitatea menținerii unui angajament ferm al NATO față de partenerii cei mai vulnerabili, în special Republica Moldova, care trebuie abordată dintr-o perspectivă securitară unitară cu Ucraina, și să se menționeze sprijinul multidimensional și cuprinzător al României pentru Ucraina și Republica Moldova și interesul de continuare pe această linie, în funcție de solicitările celor două state.

Summitul NATO de la Washington are o triplă valență, prima fiind cea aniversară, context în care se dorește transmiterea unui mesaj ferm privind solidaritatea și unitatea aliate.

În al doilea rând este avută în vedere transmiterea unui mesaj ferm privind consolidarea sprijinului pentru Ucraina, prin agrearea unui pachet substanțial de asistență, care să includă inclusiv lansarea misiunii NATO pentru Ucraina.

În al treilea rând este vizată continuarea consolidării posturii de apărare și descurajare a NATO, pentru a răspunde provocărilor mediului actual de securitate.

La summitul din 9-11 iulie de la Washington se preconizează o serie de decizii importante, inclusiv legate de postura NATO de descurajare și apărare. Mai exact, aliații vizează să ia decizii care să asigure operativitate, mobilitate militară și sprijinul logistic necesare forțelor aliate.

De asemenea, summitul va oferi oportunitatea de a avansa pe linia stabilirii unei noi abordări a NATO față de Moscova, care să includă măsuri de îngrădire a comportamentului agresiv al Kremlinului și de contestare activă a strategiei sale confruntaționale cu Alianța, în contextul în care există o înțelegere unitară la nivel aliat cu privire la faptul că Rusia, prin acțiunile sale, va continua să reprezinte o amenințare pe termen lung pentru NATO.

În același timp va fi adoptat un pachet consistent de măsuri în sprijinul Kievului, care include misiunea de Asistență de Securitate și Instruire din partea NATO pentru Ucraina, ce prevede, printre altele, și structuri în România. De asemenea, se va aproba un mecanism NATO de sprijin financiar și o declarație sau un memorandum privind aranjamentele de securitate oferite de aliați pentru Ucraina.

Tot la summitul de la Washington ar urma să se adopte o declarație a Consiliului NATO-Ucraina la nivel de șefi de stat și de guvern, prima de acest tip, care va avea o semnificație aparte deoarece este menită să angajeze sprijinul de durată al Alianței pentru Ucraina și să transmită un mesaj comun privind parcursul ascendent al relației.

Nu în ultimul rând, va fi adoptată Declarația summitului de la Washington care se dorește a fi un document concis care să reflecte momentul aniversar al NATO și de prezentare a realizărilor și evoluțiilor pe temele majore de pe agenda Alianței.

Declarația va reflecta procesul de consolidare a posturii NATO de descurajare și apărare, cu evidențierea importanței asigurării executabilității Planurilor Regionale, progresele în îndeplinirea angajamentului de alocare a 2% din PIB pentru apărare, consolidarea industriei de apărare, pachetul substanțial de sprijin pentru Ucraina, reflectarea amenințării ruse și abordarea NATO, provocările generate de China, progresele în consolidarea rezilienței și a răspunsului la tehnologiile emergente, aprofundarea relațiilor parteneriale, atenția NATO asupra regiunilor de interes strategic, cu nominalizarea expresă a regiunii Mării Negre. (Agerpres)

Lasă un comentariu