Burse de până la 2.000 de euro pentru studenții români care studiază în străinătate

Distribuie pe:

Prin Ordinul nr. 4.804/2024 al ministrului Educației, au fost stabilite cuantumurile burselor pentru anul 2025, oferite de stat studenților români care studiază în străinătate, în conformitate cu H.G. nr. 118/2023: “Ministerul Educației, prin Agenția de credite și burse de studii, acordă anual, în condițiile legii, burse în străinătate pentru stagii de studii universitare de masterat și de doctorat, pentru stagii postdoctorale și de cercetare”.

Beneficiari

De aceste burse nu vor beneficia toți românii care studiază în străinătate, ci doar cei care participă la un concurs național, organizat de către Ministerul Educației, prin Agenția de credite și burse de studii. La acest concurs pot participa persoanele care provin din universitățile de stat și particulare acreditate, din institutele de cercetare din subordinea sau din cadrul acestora, precum și din Academia Română.

Totodată, bursele sunt valabile doar pentru cei care studiază în anumite domenii de interes pentru țara noastră. Printre domeniile de interes ale României pentru care se acordă aceste burse se numără administrarea afacerilor, agronomia, arhitectura, asistența socială, biochimia, dreptul, economia, farmacia, finanțele, fizica, medicina, sociologia și zootehnia.

Bursele se acordă pentru stagii cu durata de minimum două luni și maximum zece luni.

Cuantumuri

Pentru anul 2025, ordinul de ministru stabilește că studenții români care se află la universități în străinătate pot primi 1.200 de euro lunar, dacă studiază în țări precum Bulgaria, India, Serbia, Slovacia, Slovenia sau Ungaria, 1.500 de euro, dacă studiază în Croația, Estonia, Grecia, Italia, Portugalia, Africa de Sud, Egipt sau Noua Zeelandă, și 2.000 de euro lunar, dacă se află la facultate în Canada, Coreea de Sud, Elveția, Finlanda, Irlanda, Luxemburg, Suedia sau Statele Unite ale Americii.

Astfel, studenții care efectuează stagii în străinătate beneficiază de o bursă lunară destinată plății unor taxe școlare și, eventual, acoperirii cheltuielilor de hrană și cazare, în limita cuantumurilor stabilite, transport dus-întors, cu avionul, cu trenul sau cu autocarul, din România până la locul de stagiu și retur (o singură dată pe an universitar), și plata unui tarif suplimentar pentru bagaje de cel mult 32 kg, în afara celor incluse în costul biletului. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pixabay.com)

Lasă un comentariu