Țările europene îngrădesc tot mai mult dreptul la proteste

Distribuie pe:

Organizația neguvernamentală de apărare a drepturilor omului Amnesty International avertizează, într-un nou raport publicat marți, cu privire la “atacurile sistematice și restricțiile” asupra libertății de întrunire în multe state europene, transmite dpa. Intitulat “Situația dreptului de a protesta în 21 de țări din Europa”, raportul dezvăluie “un tipar la nivelul continentului de legi represive, folosire nenecesară sau excesivă a forței, arestări și urmăriri penale arbitrare”, precum și “restricții nejustificate sau discriminatorii”.

Conform raportului, au existat numeroase exemple de folosire nenecesară sau excesivă a forței de către poliție în timpul protestelor între 2020 și septembrie 2023, inclusiv incidente care au echivalat cu tortură. Cercetarea a mai relevat “cazuri de impunitate a poliției sau de lipsă de tragere la răspundere” în cel puțin 13 din cele 21 de țări examinate, inclusiv în Germania, Italia, Elveția, Regatul Unit și Turcia.

Organizația pentru drepturile omului a criticat de asemenea o tendință de defăimare a protestelor și tot mai mult o portretizare a nesupunerii civile pașnice ca fiind o amenințare pentru siguranța și ordinea publică. Spre exemplu, autoritățile din Germania, Italia, Spania și Turcia au etichetat activiști de mediu drept “eco-teroriști” sau “infractori”, spune Amnesty. În același timp, ele i-au vizat “folosind prevederi legate de terorism și legi referitoare la combaterea crimei organizate și de apărare a securității naționale”.

Amnesty a criticat de asemenea prevederi preventive din Germania, Italia și Regatul Unit care au făcut posibil să li se interzică unor oameni prezența “în anumite locuri sau la activități viitoare”, iar în unele cazuri chiar să fie reținuți, “pentru a-i împiedica să participe la nespunere civilă”.

Noul președinte al Iranului va menține poziția ostilă față de Israel

Noul președinte reformist al Iranului, Masoud Pezeshkian, va căuta să mențină poziția ostilă a țării sale față de Israel, a confirmat el într-o scrisoare adresată miliției șiite libaneze Hezbollah, un aliat apropiat al Teheranului, potrivit presei de stat iraniene, citată marți de dpa.

“Sprijinul Iranului pentru frontul rezistenței împotriva regimului sionist ilegitim va continua cu vigoare”, a transmis Pezeshkian, citat de agenția de presă de stat iraniană ISNA, în declarația adresată liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah.

Iranul considera de mult timp Israelul drept dușmanul său declarat și este cel mai important susținător al Hezbollah.

Miliția șiită, care operează în Liban, face parte din ceea ce Teheranul numește “axa rezistenței” împotriva Israelului, care mai cuprinde gruparea islamistă palestiniană Hamas, rebelii houthi din Yemen, precum și puternicele miliții active în Siria și Irak.

China și Belarus au început exerciții militare comune la granița cu Polonia

China și Belarus au început luni exerciții militare comune, au anunțat Ministerele Apărării din cele două țări, exercițiile fiind organizate la doar câțiva kilometri de granița cu Polonia, țară membră a NATO, și începând în ajunul summitului Alianței Nord-Atlantice, relatează Reuters.

“Evenimentele care au loc în lume sunt alarmante, situația este instabilă și, prin urmare, vom practica noi forme și metode de îndeplinire a sarcinilor tactice”, a declarat generalul-maior Vadim Denisenko, șeful Comandamentului operațiunilor speciale din Belarus, într-o postare pe Telegram, citat de Ministerul Apărării.

Manevrele, denumite “Falcon Assault”, vor dura până pe 19 iulie și au loc pe un teren de antrenament din apropierea orașului Brest, a mai spus ministerul. Brest, în sud-vestul Belarusului, se află la granița cu Polonia.

Agerpres

Foto: Pixabay

Lasă un comentariu