Dumitrița Gliga: “Anul acesta ne dorim finalizarea și recepția tuturor lucrărilor”

Distribuie pe:

Începutul anului 2025 - primele probe la Hidrocentrala Răstolița

Dezbaterile publice pentru obținerea acordului de mediu pentru Hidrocentrala Răstolița au loc, începând de astăzi, la primăriile de pe Valea Mureșului superior care se învecinează cu obiectivul economic. Pentru a afla situația la zi privind stadiul în care se află finalizarea lucrărilor de la baraj și hidrocentrală am stat de vorbă cu deputatul social-democrat Dumitrița Gliga, oficialul mureșean care a fost cel mai implicat, în ultimii ani, în rezolvarea situației de la Răstolița. Trebuie menționat faptul că lucrările la hidrocentrală sunt finalizate aproape 100%, în momentul de față etapa principală fiind umplerea propriu-zisă a lacului de acumulare după ce se va da undă verde pentru defrișarea pădurii din cuva lacului.

“Anul acesta ne dorim finalizarea și recepția tuturor lucrărilor, care acum sunt realizate între 95% - 100%, în funcție de fiecare obiectiv cuprins în lucrare și pe care le-am prezentat pe parcursul ultimilor ani. Este foarte important că se lucrează la finalizarea lor”, a spus Dumitrița Gliga. Ea a precizat că pentru ca Hidrocentrala de la Răstolița să producă anul viitor curent electric, mai avem în 2024 de parcurs două etape importante: obținerea acordului de mediu și hotărârea de Guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier a pădurii din cuva lacului care urmează a fi defrișată.

Azi începe seria dezbaterilor publice pentru obținerea acordului de mediu

Astăzi încep dezbaterile publice pentru obținerea acordului de mediu la Primăria Deda, de la ora 16.00. Tot astăzi are loc dezbaterea publică la Căminul Cultural din comuna Vătava, de la ora 18.00. Mâine va avea loc, de la ora 16.00, dezbaterea publică la sediul Primăriei Răstolița, iar poimâine, de la ora 16.00, va avea loc dezbaterea publică la Căminul Cultural din comuna Lunca Bradului.

Dumitrița Gliga ne-a explicat și care sunt următorii pași legali obligatoriu de urmat, după încheierea acestor dezbateri, pentru obținerea acordului de mediu. “Primul pas ulterior va fi Centralizarea Punctelor de vedere de la autoritățile membre ale Comisiei de Analiză Tehnică (CAT) privind calitatea studiilor depuse de Hidroelectrica S.A., respectiv: Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate, Administrația Bazinală Mureș, Direcția Silvică, Administrația Parcul Național Călimani, Inspectoratul Teritorial de Muncă, cele 4 primării menționate, Consiliul Județean și Prefectura Mureș, ISU și Garda de Mediu”, ne-a declarat deputatul mureșean.

Toate comentariile primite până la ședințele de dezbatere publică și cele din timpul dezbaterilor se vor centraliza și se vor înainta după etapa de consultare a publicului, titularului de proiect, apoi se solicită punct de vedere de la autoritățile membre CAT.

Hidroenergetice Răstolița». Este vorba despre: Studiu de evaluare a impactului asupra corpurilor de apă (SEICA) - elaborator Asociere SC Aqua proiect SA și INHGA; Studiu de evaluare adecvata (EA) - elaborate de EPMC Consulting SRL Cluj-Napoca; Studiu ihtiologic - elaborate de Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Protecția Mediului București; Raport privind impactul asupra mediul (RIM) - elaborate de EPMC Consulting SRL”, a precizat Dumitrița Gliga.

Retrocedarea pădurii din cuva lacului către familia Banffy - o problemă pentru finalizarea investiției?

Pentru ca Hotărârea de Guvern privind scoaterea definitivă din fondul forestier a pădurii situate în cuva lacului de acumulare să poată să fie emisă, mai trebuie clarificată situația ivită ca urmare a retrocedării către urmașii grofului Laszlo Banffy a nu mai puțin de 52 de hectare de pădure situate, unde credeți... tocmai în cuva lacului. Vă reamintim că în luna noiembrie 2022, prefectul de Mureș de la acea dată, Mara Togănel, a semnat titlul de proprietate pentru familia Banffy pentru o suprafață de peste 2.200 de hectare de pădure din Munții Călimani, din care 52 de hectare se află, așa cum precizam mai sus, tocmai în cuva lacului. Acest fapt poate determina noi opreliști în finalizare investiției la barajul și hidrocentrala Răstolița.

Titlul a fost eliberat în ciuda faptului că fusese deja finalizată toată procedura de intabulare pentru coridorul de expropriere de la Barajul de la Răstolița unde era și este proprietar în Cartea Funciară Statul Român - prin Hidroelectrica S.A.

După ce aceste două ultime etape birocratice vor fi îndeplinite va urma licitația pentru defrișarea cuvei lacului și apoi umplerea propriu-zisă a acesteia. Dacă toți pașii vor fi făcuți în termenele preconizate, primele probe vor putea avea loc spre finalul anului sau începutul anului viitor, iar în 2025, Hidrocentrala va produce curent electric, a mai spus, pentru “Cuvântul liber” deputatul Dumitrița Gliga.

Etape importante parcurse până acum pentru finalizarea investiției de la Răstolița

Dumitrița Gliga ne-a pus la dispoziție o sinteză cronologică a principalelor etape parcurse pentru finalizarea investiției de la Răstolița, din ultimii doi ani.

Februarie 2022 - am participat la prima vizită de lucru cu reprezentanții Hidroelectrica - discuții despre continuarea lucrărilor și inițiative legislative urgente pentru deblocarea lucrărilor.

August 2022 - am participat la dezbaterea publică pentru acordarea avizului de mediu amenajamentului silvic al Ocolului Silvic Răstolița, în perimetrul căruia urmează să fie creat lacul de acumulare pentru funcționarea hidrocentralei.

August 2022 - finalizarea intabulărilor la Barajul de la Răstolița, fără de care nu puteau fi continuate celelalte proceduri pentru finalizarea barajului.

Iunie 2023 - Hidrocentrala de la Răstolița devine obiectiv strategic de interes național prin proiectul de lege pe care l-am susținut și votat în Camera Deputaților.

Hidroelectrica SA și-a făcut temele de casă și a depus toate documentele necesare în termenele prevăzute de lege. “În 22 mai 2024 vă informam că Hidroelectrica S.A. a depus la Agenția de Mediu toată documentația finalizată, cu solicitarea de emitere a acordului de mediu pentru proiectul «Scoatere definitivă din fond forestier și defrișare teren în vederea finalizării Amenajării

Septembrie 2023 - împreună cu dl Vasile Carnariu, președinte al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, în vizită la barajul de la Răstolița.

Martie și iunie 2024 - am participat la comandamentul de lucru, împreună cu dl Marius Antonie Negru, ministru secretar de stat în Ministerul Energiei, și dl Bogdan Badea, director de investiții în cadrul Hidroelectrica. Au fost dezbătute problemele apărute, s-au detaliat soluțiile pentru avansarea cât mai rapidă a lucrărilor care mai sunt de executat și s-a stabilit calendarul acțiunilor viitoare, pentru ca acest obiectiv de interes public major să fie finalizat, cu prioritate. Lucrările avansează, se asfaltează partea rămasă din drumul de contur, au fost aduse noi instalații, s-au făcut racordurile pentru panourile de control din Hidrocentrală.

Premergătoare acestora au fost două etape fără de care nu s-ar mai fi vorbit despre finalizarea acestui baraj, în timpul Guvernărilor PSD: două HG - în 2014 și în 2017 - adoptarea Hotărârii de Guvern privind aprobarea amplasamentului și declanșarea procedurilor de expropiere a imobilelor proprietate privată, sumele prevăzute fiind atunci chiar bugetate și virate beneficiarului.

Dragoș Bardoși

Lasă un comentariu