EXTERNE • EXTERNE • EXTERNE

Distribuie pe:

Summitul OCS de la Shanghai va promova o “ordine mondială multipolară echitabilă”, declară Vladimir Putin

Summitul regional al Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS), ce reunește în acest an în Kazahstan mai multe țări cu relații tensionate cu Occidentul, va promova o “ordine mondială multipolară echitabilă”, a declarat, ieri, președintele rus Vladimir Putin, informează AFP.

În declarația lor finală, participanții, printre care se numără liderii chinez, iranian și indian, vor sublinia “angajamentul lor pentru formarea unei ordini mondiale multipolare echitabile, fondate pe rolul central al Organizației Națiunilor Unite, pe dreptul internațional și aspirația statelor suverane la un parteneriat reciproc benefic”, a anunțat Vladimir Putin, în deschiderea ședinței plenare.

Pentru președintele rus și omologul său chinez Xi Jinping, prezent de asemenea la summit, această lume “multipolară” se dorește o alternativă la hegemonia americană asupra problemelor lumii, hegemonie pe care ei o denunță.

Vladimir Putin, în special după declanșarea invaziei asupra Ucrainei, și-a înmulțit eforturile pentru a reuni țări din Asia, Africa, Orientul Mijlociu și America Latină în jurul acestei idei.

Președintele rus Vladimir Putin a sosit miercuri la Astana, capitala Kazahstanului, pentru a participa la summit OCS, dar și pentru întrevederi bilaterale cu lideri de stat, a anunțat Kremlinul.

Miercuri, președintele Putin a discutat cu omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan. În timpul întrevederii, Erdogan i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina și Rusia și că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părți.

De asemenea, Putin și Erdogan au discutat despre războiul din Fâșia Gaza și despre modalitățile de încheiere a conflictului din Siria, a afirmat președinția turcă într-un comunicat emis la finalul întâlnirii dintre Erdogan și Putin în marja summitului Organizației de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan.

Membrii permanenți ai OCS sunt Kazahstanul, India, China, Kîrgîzstanul, Pakistanul, Rusia, Tadjikistanul, Uzbekistanul și, de un an, Iranul. Ele reprezintă în total jumătate din populația mondială.

Anul acesta, Republica Belarus a devenit de asemenea membră a OCS, o decizie anunțată în timpul summitului din 2023, organizată virtual de India.

La finalul summitului de la Astana, China va prelua președinția prin rotație a OCS pentru perioada 2024-2025.

Atac al Hezbollah cu sute de rachete și drone explozive asupra nordului Israelului; armata israeliană ripostează

Armata israeliană a anunțat joi alerte pentru atacuri cu rachete și incursiuni aeriene peste tot în nordul Israelului până la platoul Golan ocupat, a doua zi după o serie de tiruri ale Hezbollah și eliminarea unui comandant al mișcării libaneze de către Israel, relatează AFP citând armata israeliană, care susține că a început deja să lovească poziții din sudul Libanului.

Sirenele au început să sune începând cu ora locală 10.00 (07.00 GMT) de-a lungul frontierei cu Libanul, de la Nahariya la vest până la platoul Golan ocupat la est, potrivit armatei israeliene.

Gruparea șiită libaneză Hezbollah susținută de Iran a anunțat că a lansat ieri “peste 200 de rachete de diferite tipuri” asupra a cinci poziții israeliene, drept represalii, la uciderea, în sudul Libanului, a unui comandant al mișcării șiite libaneze, de către Israel.

“În cadrul ripostei la atacul și la asasinatul comis de dușman” la Tyr, în sudul Libanului, combatanții Hezbollah au atacat cinci poziții de pe platoul sirian Golan anexat de Israel și în nordul Israelului cu “peste 200 de rachete de diferite tipuri”, potrivit unui comunicat al grupării.

Într-un comunicat emis miercuri, Hezbollah a anunțat moartea “comandantului Mohammed Neemeh Nasser (Hajj Abu Neemeh), născut în 1965, în localitatea Hadatha din sudul Libanului”.

O sursă apropiată grupării șiite a declarat pentru AFP că  Mohammed Nasser, ucis într-o lovitură împotriva unui vehicul în orașul Tyr, la circa 20 km de graniță, “răspundea de unul dintre cele trei sectoare din sudul Libanului”:

Tot ieri, Hezbollah a anunțat că a lansat mai multe drone explozive asupra a opt poziții israeliene în nordul Israelului și pe platoul Golan.

Rezistența islamică “a efectuat un atac aerian cu un escadron de drone explozive”, susține gruparea într-un comunicat.

Armata israeliană susține joi că a început deja să lovească situri de lansare a proiectilelor din sudul Libanului.

“În urma declanșării sirenelor în nordul Israelului, numeroase proiectile și aparate suspecte au traversat frontiera între Liban și teritoriul izraelian”, a anunțat armata într-un scurt comunicat.

“Armata lovește în prezent situri de lansare în sudul Libanului”, a precizat sursa citată.

Slovacia: Atacul împotriva premierului Robert Fico, reclasat drept atac terorist

Autoritățile slovace vor trata atacul împotriva premierului Robert Fico drept un atac terorist și nu o tentativă de crimă, a anunțat joi Parchetul general de la Bratislava, potrivit AFP, preluat de Agerpres.

Afacerea “a fost reclasată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Parchetului general slovac, Zuzana Drobova.

“Am adus astăzi la cunoștința suspectului că este totuși vorba despre un atac terorist, o infracțiune gravă în mod special”, a adăugat ea, fără a oferi alte detalii.

Actualmente, Fico se recuperează după rănile grave provocate de cele patru gloanțe care l-au lovit, în 15 mai, în timp ce saluta susținători de-ai săi după o reuniune a guvernului desfășurată în orașul Handlova, din centrul Slovaciei.

În urma atentatului, presupusul autor, identificat de media slovace drept poetul Juraj Cintula (71 de ani), a fost inculpat pentru tentativă de crimă cu premeditare și plasat în arest preventiv.

În vârstă de 59 de ani, Robert Fico conduce o coaliție tripartită compusă din partidul său populist Smer-SD, partidul centrist Hlas și formațiunea de extremă dreapta SNS.

După atentat, el a suferit două intervenții chirurgicale într-un spital din orașul Banska Bystrica (centrul țării), iar în 31 mai a fost transferat la Bratislava pentru a fi tratat la domiciliu.

România și Arabia Saudită au semnat un Memorandum de Înțelegere în domeniul agriculturii

România și Regatul Arabiei Saudite au semnat, ieri, un Memorandum de Înțelegere ce vizează consolidarea relațiilor comerciale între cele două țări în domeniul agriculturii, în special în sectorul vegetal, zootehnie - creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor, dar și în utilizarea de tehnologii moderne în domeniul agriculturii.

“Arabia Saudită este o piață de desfacere pentru cerealele românești și va deveni și o piață de desfacere pentru produsele din fermele noastre. În 2023, exportul de cereale în Arabia Saudită a crescut considerabil, datorită discuțiilor avute cu oficialii din regat. Memorandumul de Înțelegere semnat, joi, la Riad, cu omologul meu din Regatul Arabiei Saudite, este un alt pas important pentru consolidarea relațiilor comerciale între cele două țări în domeniul agriculturii, în special în sectorul vegetal, zootehnie - creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor, dar și utilizarea de tehnologii moderne în domeniul agriculturii. Schimburile comerciale vor crește semnificativ, în următoarea perioadă, mai ales că partea saudită este interesată de cerealele românești, de sectorul ovin, dar și de furajele pe care le procesăm în România. Voi purta discuții cu asociațiile de profil din România care au posibilitatea să intre în dialog cu partea saudită, datorită acestui Memorandum semnat astăzi”,  a publicat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, pe pagina sa de Facebook, preluat de Agerpres.

Acesta a adăugat că, din anul 2019, nu a mai existat un acord la nivel guvernamental cu Regatul Arabiei Saudite.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se află în vizită oficială în Arabia Saudită, miercuri și joi, eveniment în cadrul căruia sunt programate întâlniri la nivel înalt cu autoritățile saudite, cu mediul de afaceri, precum și vizite pe teren.

Din delegația condusă de către ministrul Agriculturii face parte și secretarul de stat, Sorin Moise.

(Sursa foto: /Facebook.com)

Șeful armatei germane crede că și femeile ar trebui să facă serviciul militar obligatoriu

ȘefuI armatei germane a sugerat ca femeile să fie obligate și ele să efectueze serviciul militar obligatoriu, dacă acesta va fi reintrodus, pentru a “asigura egalitatea”.

Germania a renunțat la serviciul militar obligatoriu în 2011, deși legea continuă să permită acest tip de recrutare în eventualitatea unui război sau a altor tensiuni, relatează dpa, citată de Agerpres.

Războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei a scos din nou în evidență deficiențele armatei germane și a provocat o dezbatere privind reintroducerea serviciului militar obligatoriu.

Ministrul Apărării, Boris Pistorius, a prezentat în iunie planuri pentru un nou model de serviciu militar menit să contribuie la completarea efectivelor armatei.

În declarații pentru grupul media german RND care au fost publicate joi, Carsten Breuer, responsabilul militar cu gradul cel mai înalt din armata germană, a spus că serviciul militar obligatoriu, în prezent suspendat, se aplică numai în cazul bărbaților, dar că în opinia sa “ar trebui asigurată egalitatea”.

Totuși, introducerea de drepturi egale în acest caz necesită o dezbatere politică și socială, a adăugat Breuer.

Ministrul Pistorius intenționează să introducă înregistrarea obligatorie, prin care tinerii trebuie să-și declare disponibilitatea de a efectua serviciul militar și faptul că sunt capabili să-l îndeplinească. (Grupaj Agerpres)

Lasă un comentariu