“Tuberculoză și poluare” - tinerii artiști atrag atenția asupra sănătății plămânilor în România

Distribuie pe:

La Institutul Național de Pneumologie “Marius Nasta” din București, Theia Catrina Mirodot, studentă la arte în anul I, a acoperit unul dintre pereții clădirii cu o pânză care spune o poveste puternică despre rezistență și speranță, informează OMS, într-un comunicat de presă.

Pictura murală, numită “Tuberculoză și poluare”, este un impresionant memento al amenințării persistente pentru sănătatea publică pe care o reprezintă tuberculoza (TB) în România: cu peste 20% din cazurile din Regiunea Europeană a OMS, boala rămâne o preocupare semnificativă, în special în rândul populațiilor vulnerabile și a celor cu statut socio-economic scăzut.

Pictura murală a Theiei nu este doar despre problemă, ci și despre lupta împotriva tuberculozei și a poluării și despre speranță și vindecare.

Pictura murală a fost rezultatul unui concurs lansat pe 24 martie 2024, Ziua Mondială a TBC, de către Institutul Național în parteneriat cu Biroul OMS în România și Universitatea Națională de Arte. Concursul și-a propus să crească gradul de conștientizare a asocierii dintre TBC și poluare și să evidențieze importanța prevenirii și a tratamentului TBC.

Lucrarea câștigătoare a Theiei, pe care a pictat-o împreună cu alți 5 studenți la arte, a folosit vopsea pentru purificarea aerului, o tehnologie inovatoare care transformă poluanții nocivi ai aerului în compuși inofensivi, contribuind la un mediu mai curat și mai sănătos. Prin urmare, această pictură murală nu este doar o pictură, ci este un pas către un viitor mai sănătos.

Lucrarea va fi vizibilă la Institutul Național, precum și în restul Bucureștiului și în orașele Iași și Craiova. O campanie pentru autobuze și panouri publicitare care prezintă opera de artă a lui Theia va crește gradul de conștientizare cu privire la impactul poluării asupra calității aerului în unele dintre cele mai poluate orașe ale țării - locuri care au, de asemenea, o incidență mare a TBC.

Prin acest proiect și în urma unei donații recente care acoperă necesarul de echipamente de diagnosticare a TBC din România timp de 1 an, Biroul OMS în România își reiterează angajamentul de a sprijini eforturile naționale de reducere a poverii TBC în România.

ILEANA SANDU

Lasă un comentariu