Peste 3 milioane de decese anuale din cauza consumului de alcool și droguri, majoritatea în rândul bărbaților

Distribuie pe:

Un nou raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) subliniază că 2,6 milioane de decese pe an au fost atribuite consumului de alcool, reprezentând 4,7% din totalul deceselor și 0,6 milioane de decese cauzate de consumul de droguri psihoactive. Două milioane de decese au fost atribuite consumului de alcool, 0,4 milioane au fost cauzate de droguri, în rândul bărbaților.

Raportul global al OMS privind alcoolul, sănătatea și tratamentul tulburărilor legate de consumul de substanțe oferă o actualizare cuprinzătoare bazată pe datele din 2019 privind impactul asupra sănătății publice al consumului de alcool și droguri, precum și tratamentul tulburărilor legate de acestea. Raportul arată că, la nivel global, aproximativ 400 de milioane de oameni au trăit cu tulburări legate de consumul de alcool și droguri, din care 209 milioane cu dependență de alcool.

Raportul subliniază că, în ciuda unei minime reduceri a ratelor de deces cauzate de alcool, din 2010, numărul total de decese rămâne inacceptabil de mare și se ridică la 2,6 milioane în 2019, cu cele mai mari cifre în Regiunea Europeană și regiunea Africii.

Ratele de deces cele mai ridicate sunt în țările cu venituri mici, iar cele mai scăzute în țările cu venituri mari.

Dintre toate decesele atribuite alcoolului în 2019, se estimează că 1,6 milioane au fost cauzate de boli netransmisibile, 474.000 din cauza bolilor cardiovasculare și 401.000 de cancer.

Cea mai mare proporție (13%) de decese cauzate de alcool în 2019 au fost în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani.

Consumul total de alcool pe cap de locuitor în populația mondială a scăzut ușor de la 5,7 litri în 2010 la 5,5 litri în 2019. Cele mai ridicate niveluri de consum pe cap de locuitor au fost observate în Regiunea Europeană a OMS (9,2 litri) și în Regiunea Americilor (7,5 litri).

Nivelul consumului de alcool pe cap de locuitor în rândul băutorilor se ridică în medie la 27 de grame de alcool pur pe zi, aproximativ echivalentul a două pahare de vin, două sticle de bere (33 cl) sau două porții de băuturi spirtoase (4 centilitri). Acest nivel și frecvența consumului de alcool sunt asociate cu riscuri crescute de apariție a numeroase afecțiuni de sănătate, mortalitate și dizabilități asociate.

Majoritatea celor 145 de țări care au raportat date nu au avut o linie bugetară specifică sau date privind cheltuielile guvernamentale pentru tratamentul tulburărilor legate de consumul de substanțe.

Stigmatul, discriminarea și concepțiile greșite cu privire la eficacitatea tratamentului contribuie la aceste lacune critice în furnizarea tratamentului, precum și la prioritizarea scăzută continuă a tulburărilor legate de consumul de substanțe de către agențiile de sănătate și dezvoltare.

Lasă un comentariu