Este decontată testarea pentru HIV-SIDA a gravidei neasigurate

Distribuie pe:

Începând de luna aceasta este decontată testarea pentru HIV-SIDA a femeilor gravide neasigurate, a declarat Iulia Stoea, director în cadrul CNAS.

Iulia Stoea a participat, miercuri, online la dezbaterea “Infecția HIV în România - prevenire, diagnostic, tratament, protecție socială” - organizată de Federația UNOPA în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, Centrul Român HIV/SIDA, Academia Europeană HIV/SIDA și Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

“Este o notate începând cu data de 1 iulie intrarea în vigoare a testării pentru HIV-SIDA la gravidele care nu fac dovada calității de asigurat. Până la această dată în cadrul sistemului se decontau aceste testări numai pentru gravidele asigurate. În ceea ce privește prevenția la nivelul medicului de familie, este reglementată prevenția tuturor bolilor cu transmitere sexuală ca și componentă a consultației de prevenție începând din adolescență. În cazul supravegherii gravidei, medicul de familie recomandă printre alte investigații necesare și poate elibera un bilet de trimitere pentru testarea HIV. La fel, în cadrul consultațiilor de planificare familială acordate de medicul de familie se recomandă pentru gravide testarea HIV”, a spus Stoea, prealuat de Agerpres.

Potrivit acesteia, în ambulatoriul de specialitate și în spitalizare de zi sunt reglementate servicii de diagnostic referitoare tot la gravidă - supravegherea unei sarcini normale, servicii care cuprind consultații de specialitate, mai multe investigații de laborator, cât și testarea pentru HIV-SIDA.

De asemenea, pentru bolnavii confirmați cu HIV-SIDA se permite accesul direct în ambulatoriul de specialitate fără bilet de trimitere, la fel și la serviciul de spitalizare de zi pentru monitorizarea afecțiunii. “Acestea sunt serviciile specifice decontate de sistem”, a spus Iulia Stoea.

Ea a menționat că pentru persoanele neasigurate nu este reglementat un pachet minimal de servicii paraclinice.

“Aceste persoane în general nu au acces la testare în ambulatoriu. În aplicarea Legii 95, de la 1 iulie persoanele neasigurate au dreptul la testare pentru virusul hepatic B, C și HIV-SIDA doar la gravidă”, a arătat directorul.

(Foto: http://scm1.md/educatie-pentru-sanatate/infectia-hiv-in-sarcina/)

Lasă un comentariu