Număr de locuitori: Primăriile nu vor mai elibera adeverințe pentru deschiderea sălilor de păcănele!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 607 din 28 iunie 2024 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 80 pentru modificarea OUG nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc.

Potrivit noului act normativ, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) are obligația ca, la verificarea dosarului de autorizare a jocurilor de tip slot-machines (păcănele, așa cum sunt cunoscute), să verifice în bazele de date ale Institutului Național de Statistică (INS) dacă populația din localitate este mai mare de 15.000 de persoane. Astfel, îndeplinirea acestei condiții nu se mai verifică printr-o adeverință de la primărie, ca până acum.

ONJN va fi obligat să interogheze TEMPO online sau orice altă bază de date statistice a INS, pentru a verifica îndeplinirea condiției privind o populație mai mare de 15.000 de persoane în localitate. Prin urmare, verificarea condiției privind populația localității în care se dorește deschiderea unei săli de păcănele nu se mai face cu ajutorul unei adeverințe eliberate de primăria în a cărei rază teritorială se află spațiul propus, ci este verificată direct la INS, de către ONJN.

În cazul în care din verificarea făcută la INS se constată că în respectiva localitate populația a scăzut sub 15.000 de locuitori, ONJN “va dispune de urgență, în 3 zile lucrătoare, pentru toți organizatorii de jocuri de noroc tip slot-machines din respectiva unitate administrativ-teritorială, sistarea activității de exploatare de jocuri de noroc tip slot-machines, dispoziție care trebuie dusă la îndeplinire de către organizatori în maximum 3 zile lucrătoare de la data primirii acesteia”, prevede noua ordonanță.

De asemenea, organizatorii de jocuri de noroc tip slot-machines se pot sesiza din oficiu cu privire la faptul că, din datele actualizate ale INS, într-o localitate în care are săli de păcănele, populația după domiciliu a scăzut sub 15.000 de locuitori și vor putea sista activitatea în respectivele localități, informând ONJN în legătură cu acest fapt, în cel mult 48 de ore de la data sistării activității.

Prin noul act normativ se clarifică și noțiunea de unitate administrativ-teritorială, respectiv se stabilește că aceasta poate fi comună, oraș sau municipiu, întrucât anterioarele reglementări nu făceau distincție între tipurile de unități administrativ-teritoriale (comună, oraș, județ) și apăruseră interpretări diferite ale regulilor.

Noile măsuri au intrat în vigoare la 28 iunie 2024. (L.P.) (Sursa foto: pixabay.com)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu