Muzeul Județean Mureș a devenit membru instituțional al Consiliului Internațional al Muzeelor

Distribuie pe:

Muzeul Județean Mureș a devenit oficial membru instituțional al Consiliului Internațional al Muzeelor (ICOM), principala organizație internațională a muzeelor, care numără 30.000 membri din 20.000 de muzee.

“Suntem încântați să vă anunțăm că Muzeul Județean Mureș este oficial membru instituțional ICOM din 2024! Aderarea la Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM) este un pas important pentru instituția noastră, consolidându-ne statutul pe scena internațională a muzeelor. Aceasta ne oferă oportunitatea de a colabora cu instituții de prestigiu din întreaga lume, de a adopta bune practici și standarde internaționale și de a îmbunătăți experiența vizitatorilor noștri. ICOM este principala organizație internațională a muzeelor și a profesioniștilor din acest domeniu, dedicată conservării, comunicării patrimoniului natural și cultural al lumii”, a arătat Muzeul Județean Mureș pe Facebook.

Consiliul Internațional al Muzeelor a fost creat în anul 1946, este o organizație neguvernamentală, aflată într-o relație formală de asociere cu Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) și are un statut special

pe lângă Consiliul Economic și Social al Națiunilor Unite (ECOSOC). ICOM funcționează la Paris, în sediul principal al UNESCO, sediul organizației adăpostind Secretariatul General și Centrul de Informare Muzeologică UNESCO-ICOM.

“Cei peste 30.000 membri ai ICOM din 20.000 de muzee, activi în 171 de comitete naționale și internaționale, colaborează la activitățile organizației, atât pe plan național și regional, cât și pe plan internațional: ateliere, publicații, programe de formare, programe de parteneriat și de promovare reciprocă a muzeelor, inclusiv, prin evenimentele organizate cu ocazia Zilei Internaționale a Muzeelor (18 mai, în fiecare an). Pentru întărirea activității lor, unele comitete naționale sunt grupate în organizații regionale (…). Activitățile ICOM răspund provocărilor și nevoilor profesiunii și se articulează în jurul următoarelor teme: cooperare și schimburi științifice; diseminarea cunoștințelor despre muzee și sensibilizarea publicului; formarea profesională; dezvoltarea normelor profesionale; elaborarea și promovarea deontologiei profesionale; protejarea patrimoniului și lupta împotriva traficului ilicit de bunuri culturale”, se arată pe site-ul ICOM.

Lasă un comentariu