“Casa noastră Viscri”, restaurată cu bani europeni

Distribuie pe:

Casa de la nr. 140 din satul Viscri, construită în urmă cu aproape 150 de ani, va fi restaurată printr-o finanțare europeană, urmând să fie conservată in situ, informează Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 9,4milioane de lei, din care 8,6 milioane reprezintă finanțarea nerambursabilă, termenul estimat pentru finalizarea lucrărilor fiind luna septembrie 2027.

“Casa noastră Viscri, casa de la nr. 140 din satul în care locuitorii sunt vecini cu Charles al Marii Britanii, va deveni prin lucrările de restaurare și activitățile prevăzute în proiect finanțate prin PR Centru 2021-2027, un spațiu punte între vechea comunitate a satului, a cărei îmbătrânire este o realitate ce nu poate fi ocolită, și familiile nou venite, de obicei tineri cu copii. După restaurare, casa va deveni o gospodărie deschisă publicului larg pentru o experiență de vizitare autentică și va reprezenta o sinteză a arhitecturii vernaculare din Transilvania, recunoscută și prin statutul de sit UNESCO. Aici vor avea loc ateliere de gătit, olărit, pâslărit, dar și cursuri de ghizi pe bicicletă”, menționează ADR Centru.

Potrivit sursei citate, ansamblul gospodăriei va cuprinde casa de locuit, anexa și șura, iar din elementele peisagere s-au păstrat și vor fi puse în valoare vița de vie pe fațada dinspre curte a casei, fântâna de apă, un păr bătrân în curtea din față, fragmente de pavaj tradițional din piatră de râu, curtea și grădina.

Satul Viscri, unul din obiectivele UNESCO de la nivel regional, își va completa astfel “atracțiile locale turistice ce redau emoții autentice turiștilor, în urma implementării proiectului de restaurare și conversie funcțională a unei gospodării săsești tradiționale edificată în urmă cu aproape 150 ani”.

Viscri își are originile în secolul al XII-lea și a devenit faimos după ce prințul Charles și-a cumpărat o casă aici, în 2006. (foto - ADR Centru)

Lasă un comentariu