Nemulțumirile alegătorului

Distribuie pe:

Am fost la alegeri. Am votat, făcându-mi datoria de cetățean onest al urbei. Aveam speranțele unor schimbări spre binele nostru, al tuturor locuitorilor orașului.

La începutul campaniei electorale, se lansase ideea unui singur candidat din partea românilor pentru Primăria Târgu Mureșului, a unui Om gospodar, capabil să conducă cu pricepere destinele urbei. Ca de obicei, ideea a fost abandonată din interese personale, de grup, dar mai ales de partid.

Rezultatele erau previzibile de la început, printr-un simplu calcul matematic. Orgoliile partidelor, ale reprezentanților acestora, erau mai importante decât prosperitatea orașului.

Era cunoscută prea bine atitudinea maghiarilor din Târgu Mureș. Uniți, hotărâți, disciplinați, votează un singur partid care le reprezintă interesele. Mândrie exacerbată, orgoliu naționalist. Justific afirmația: La Reghin, actualul primar maghiar a fost reales în funcție, deși majoritari sunt românii. Pentru ei era mai important Omul care și-a dovedit capacitatea de a rezolva cu discernământ, fără părtinire, multipleple probleme ale cetățenilor ale orașului.

Observăm că pentru europarlamentare, unde locurile sunt foarte bine plătite, PSD-ul și PNL-ul au știut să se unească, dar pentru mandatul de președinte al Consiliului Județean Mureș, funcție extrem de importantă, n-au mai găsit calea de a merge împreună. Eșec!!

Surprinzătoare, “gândirea progresistă” a PSD-ului pentru reprezen-tantul la primăria municipiului! Numeroase voturi aruncate la coș.

În urma rezultatelor electorale, s-au trezit și vocile senatorului și deputatului PNL Mureș să acuze nejustificat pentru pierderea unor locuri de conducere în județ. În schimb, PSD-ul anunța plin de mândrie că a devenit “cea nai puternică voce politică românească din județul Mureș.” Constatăm că pentru partidele politice, noi, alegătorii onești, reprezentăm doar numere, provenite pe listele afișate în urma votării.

Vinovate pentru eșecul la primăria municipiului Târgu Mureș sunt toate partidele politice care și-au delegat candidați, conștienți fiind că voturile românilor se vor împărți, iar rezultatul negativ era previzibil.

Alegătorul obișnuit nu cunoaște strategiile partidelor, jocurile de culise, aranjamentele, lupta pentru putere. Scopurile acestora este să-și păstreze funcțiile de conducere, posturile importante, deseori fără a avea pregătirea necesară, doar remunerația să fie cu multe zerouri, atât pentru ei, cât și pentru rude, acoliți, prieteni.

Ne-am dori ca partidele politice, mult prea numeroase, să se autofinanțeze prin contribuția personală a membrilor de partid și a susținătorilor acestora fără să li se mai aloce sume importante din banii publici care ar putea fi folosiți în scopuri mult mai benefice pentru comunitate.

Până la viitoarele alegeri care se apropie, reprezentanții diverselor partide politice ar trebui să-și revizuiască mai mult atitudinea demagogică, să fie mai onești în discursul electoral pentru că pentru noi, alegătorii, faptele contează nu vorbele.

Matei Petronela

Lasă un comentariu