Stațiunea Sovata - locul trei la concursul „Destinația anului" 2024

Distribuie pe:

Stațiunea Sovata din județul nostru a devenit una dintre finalistele concursului „Destinația anului", cea mai importantă competiție pentru destinații turistice din România care își propune să facă cunoscute aceste destinații turistice, atât în țară, cât și pe întreg mapamondul. Situată în inima Transilvaniei la o altitudine de 375 - 230 de metri și la 60 de km de municipiul Târgu Mureș, Sovata s-a impus în ultima perioadă ca una dintre cele mai cunoscute și apreciate stațiuni balneare din România, atrăgând vizitatori din întreaga țară și din străinătate. Este destinația de care ne bucuram odinioară, cel mai mult, noi, mureșenii, alături de părinți și bunici, dar și locul spre care ne îndreptăm în prezent, ori de câte ori avem nevoie de un moment de relaxare, de sănătate, în cel mai pur sens al cuvântului. Evidențiez acest lucru, mai ales prin faptul demonstrat științific, că Sovata se numără printre orașele cu cel mai ozonat aer din țară, fiind considerată, pe bună dreptate, mica noastră Elveție.

Dincolo de resursele naturale pe care turiștii le apreciază aici, este de remarcat faptul că Sovata s-a dezvoltat și a reușit să se mențină pe un trend ascendent datorită investițiilor făcute în ultimii ani, atât în infrastructura edilitar-gospodărească, rutieră, cât și în industria hotelieră, prin crearea unor condiții confortabile, moderne de cazare, zone de relaxare și petrecere a timpului liber. Despre beneficiile apelor de la Sovata găsim informații încă din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, când Sovata devine stațiune balneoclimaterică recunoscută la nivel european. Lacurile sale cu ape clorurate și sodice, precum și cu nămolul său terapeutic, au devenit rapid o destinație căutată pentru tratament și relaxare, indiferent de sezon. Deși cel mai cunoscut este Lacul Ursu prin salinitatea sa, stațiunea mai găzduiește și alte lacuri cu proprietăți terapeutice, precum Lacul Aluniș, Verde, Negru, Roșu, Mierlei și Șerpilor.

Studiile arată că acestea au un puternic efect antiinflamator, influențând pozitiv endometrul și calitatea ovocitelor. Tratamentele cu nămol și apă sărată sunt recomandate în special pentru cuplurile care se confruntă cu probleme de fertilitate sau infecții cronice pelvine. Beneficiile apelor de la Sovata nu se opresc aici. Ele au fost recunoscute și pentru ameliorarea simptomelor menopauzei și premenopauzei, precum și pentru tratarea unor afecțiuni neurologice, cum ar fi recuperarea după poliomielită sau pareze.

Pentru a afla informații interesante, veridice, cu privire la ce se întâmplă acum și pe viitor în stațiunea Sovata am apelat la bunăvoința domnului Fülöp Nagy János, director general al Balneoclimaterica S.A. Sovata, parte a grupului internațional ENSANA GROUP, unul dintre cei mai vechi și competenți manageri din domeniului balnear de la noi din țară, care ne-a acordat un scurt interviu pentru cititorii gazetei noastre.

- Ce înseamnă pentru stațiunea Sovata, dar și pentru dumneavoastră personal, această nouă distincție, după cele obținute în ultimii ani: cea mai completă stațiune balneară (2019) și cea mai bună destinație health&wellnes din România (2022)?

- Această distincție este o onoare atât pentru noi, cât și pentru mureșeni, pentru județul Mureș. Într-o industrie dinamică, în continuă schimbare, așa cum este turismul, succesul unei destinații poate fi o provocare majoră, mai ales în România. Cu toate acestea, există locuri care reușesc să își mențină farmecul și popularitatea de-a lungul timpului, iar Sovata se numără fără îndoială printre acestea.

- De ce este Sovata o destinație atât de căutată, atât de turiștii români, cât și de cei străini?

- Unul dintre pilonii de rezistență ai Sovatei în industria turismului balnear este oferta sa diversificată de terapii și tratamente recomandate pentru mai multe afecțiuni: neurologice, dermatologice, infecții bacteriene, boli cardiovasculare, inflamații articulare și nu numai. Lacul Ursu, singurul lac helioterm din lume, s-a format în 1875, în urma unor ploi torențiale și a surpării unor zone exploatate de sare. Cu o suprafață de peste 40.000 de metri pătrați și o adâncime maximă de 18,9 metri, acest lac este un punct de interes major pentru turiști. Denumirea sa provine de la forma exterioară a lacului, asemănătoare conturului unei blăni de urs. Este cunoscut ca „Marea Moartă a Europei" datorită concentrației sale saline, de până la 300 grame pe litru. Este bogat în sare, minerale și oligoelemente cu proprietăți terapeutice foarte puternice. Apa sărată are un efect antiinflamator și antibacterian, fiind utilă inclusiv pentru inhalațiile care curăță aparatul respirator și ameliorează efectele alergiilor. Pe lângă proprietățile vindecătoare ale apelor termale, terapeuții folosesc în centrele SPA și nămolul pentru tratarea reumatismului și a altor afecțiuni ce țin de sistemul osos și muscular. Mai mult decât atât, Sovata este recunoscută și pentru prețurile sale accesibile: în stațiune se fac tratamente la cele mai înalte standarde pentru o varietate de condiții medicale, iar tarifele sunt mai mici decât la SPA-urile din țări, precum Ungaria, Franța, Austria.

- Domnule director, o ultimă întrebare așteptată de multă lume. Când se deschide, oficial, sezonul estival, mai concret, Lacul Ursu?

- Deschiderea sezonului de balneație din acest an, 2024, are loc în data de 21 iunie, ora 10.00. Așteptăm un număr cât mai mare de turiști, atât din țară, cât și din străinătate. Avem peste 800 locuri de cazare în hotelurile: Sovata, Brădet și Ursina, care în ultima perioadă au fost supuse unor programe de modernizare integrală și ridicarea gradului de confort prin refacerea camerelor și a băilor, înlocuirea dotărilor și echipamentelor acestora. Nu întâmplător se spune că Sovata este locul în care te poți vindeca în mijlocul naturii.

- Așa este, aveți dreptate, domnule director. Vă dorim succes în continuare.

O recomandare din partea gazetarului, dacă ajungi în Sovata, nu trebuie să ratezi o plimbare cu mocănița cu abur, care parcurge curse regulate spre Câmpu Cetății. Aceasta a fost construită în anul 1949, în Polonia. Traseul a fost refăcut în 2010 și este principalul obiectiv turistic al zonei. Mocănița merge pe bază de aburi și folosește cărbuni sau lemn de esență tare, fiind compusă dintr-o locomotivă cu trei vagoane și atingând o viteză de până la 35 de km/h,are un traseu minunat, relaxant pentru turiști, mai cu seamă pentru tineri și copii, într-un cadru natural de vis.

Ioan Iacob

Lasă un comentariu