Alimentele ultraprocesate pot provoca boli cardiace și deces prematur, chiar dacă au ingrediente vegetale

Distribuie pe:

Degeaba înlocuim alimentele ultraprocesate cu carne cu unele care au ingrediente vegetale, dacă acestea sunt la fel de prelucrate, arată un studiu recent.

Riscul apariției unor boli cronice și de deces prematur scade dacă optăm pentru o dietă bazată pe produse vegetale. Asta nu înseamnă, însă, să ne umplem farfuria cu pizza vegetariană congelată, cartofi prăjiți sau produse de patiserie.

Chiar dacă aceste produse ultraprocesate nu conțin carne, ele nu sunt lipsite de riscuri, spune nutriționista Duane Mellor, membră a Școlii Medicale Aston din Birmingham, Marea Britanie.

De fapt, consumul unor de astfel de alimente nerecomandate pe bază de plante crește dramatic colesterolul rău și hipertensiunea arterială și poate duce la boli de inimă și la deces prematur, conform unui nou studiu.

Este prima cercetare de acest tip care arată că alimentele vegetale ultraprocesate sunt asociate cu o creștere a riscului de boli cardiovasculare, spun autorii, potrivit CNN.

Studiul publicat în jurnalul științific The Lancet Regional Health — Europe a folosit date colectate de UK Biobank, un proiect de cercetare care a reunit participanți din Anglia, Scoția și Țara Galilor.

Peste 118.000 de persoane cu vârste între 40 și 69 de ani au răspuns la întrebări despre dieta lor. Informațiile au fost apoi coroborate cu înregistrările spitalelor și datele despre decese provocate de factorii de risc cardiovascular.

(Foto: Unsplash)

Lasă un comentariu