Comemorarea și omagierea eroilor din Târnăveni, în Biserica „Sfânta Treime"

Distribuie pe:

Biserica „Sfânta Treime" a parohiei Târnăveni II a găzduit, în data de 13 iunie a.c., un eveniment deosebit, dedicat comemorării a trei mari eroi ai românilor: Avram Iancu, Vasile Moldovan (de la a căror naștere se împlinesc 200 de ani) și preotul Gheorghe Oprean (de la a cărui adormire se împlinesc 50 de ani). Activitatea a fost organizată în parteneriat cu Școala Gimnazială „Traian", Școala Gimnazială „Avram Iancu" și Liceul Tehnologic.

După oficierea Sfintei Liturghii, părintele paroh Alin Iernuțan a oficiat slujba parastasului pentru eroi, după care a urmat un program deosebit, cu cântece religioase și patriotice, poezii și multă bucurie pe chipurile celor prezenți. La această activitate, au participat peste 300 de copii, cărora li s-a alăturat și artista locală Alina Pop Mailat. Surpriza deosebit de frumoasă a zilei a fost reprezentată de micuții patrioți de la Grădinița cu P.P. nr. 4, Târnăveni.

*

Vasile Moldovan s-a stabilit în 1861 la Boziaș, astăzi cartier al municipiului Târnăveni, și s-a stins din viață la 1 ianuarie 1895. Preotul Gheorghe Oprean a reușit să reînființeze și să organizeze parohia ortodoxă din Târnăveni, după aproape o sută de ani de la desființare. Ulterior, a pus bazele protopopiatului ortodox, Gheorghe Oprean devenind, începând cu data de 29 iulie 1928, primul protopop al Târnăveniului. S-a stins din viață la 17 septembrie 1974, fiind înmormântat în mijlocul cimitirului de la „Trei brazi" din orașul Târnăveni, pe care acesta îl înființase.

Prof. Daniela Lupean

Lasă un comentariu