FAO a publicat primele previziuni globale pentru cereale pentru 2024/25

Distribuie pe:

Prețurile la nivel mondial ale mărfurilor alimentare au crescut pentru a treia lună consecutiv, în luna mai, a raportat, ieri, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

Indicele FAO al prețurilor la alimente, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui set de mărfuri alimentare comercializate la nivel mondial, a fost în medie de 120,4 puncte, în luna mai, în creștere cu 0,9% față de nivelul revizuit din aprilie, dar a rămas în scădere cu 3,4% față anul trecut.

Tot ieri, FAO a publicat și prima sa prognoză pentru sezonul 2024/25.

Aceasta indică o situație globală confortabilă a ofertei și cererii de cereale. Perspectivele actuale pentru producția mondială de cereale indică o producție de 2.846 de milioane de tone (inclusiv orez în echivalent măcinat), practic la egalitate cu rezultatul record din 2023/24. Dintre principalele cereale, producția mondială de porumb și grâu este estimată să scadă. Condițiile meteorologice nefavorabile recente din regiunea Mării Negre vor duce probabil la o scădere a producției mondiale de grâu. În schimb, se preconizează că producția de orz, orez și sorg va crește.

Utilizarea totală a cerealelor la nivel mondial în 2024/25 este de așteptat să crească cu 0,5%, până la un nou record de 2.851 milioane de tone. Se estimează că utilizarea globală a cerealelor pentru consumul alimentar va crește, cel mai mult, cu 1,1% față de 2023/24. Se preconizează că această creștere va fi condusă de orez (creștere cu 1,4 la sută), urmat de cerealele grosiere (creștere cu 1,2 la sută) și grâu (creștere cu 0,8 la sută). Utilizarea cerealelor la nivel mondial va crește, de asemenea, cu 0,4%, ca urmare a cererii puternice de cereale grosiere (în special porumb și sorg) pentru hrana animalelor, în timp ce utilizările furajere ale grâului și orezului se preconizează că se vor contracta.

La nivel mondial sticurile de cereale vor crește probabil cu 1,5% (13,2 milioane de tone) până la un record de 897 milioane de tone, reflectând așteptările privind stocurile mai mari de cereale grosiere (cu creșteri pentru porumb, orz și sorg) și orez. În schimb, stocurile de grâu ar putea scădea la cel mai mic nivel din 2021/22. Având în vedere că utilizarea este estimată să crească și în 2024/25, raportul dintre stocurile de cereale la nivel mondial și consumul de cereale va rămâne probabil aproape de nivelul din 2023/24, în jur de 30,9%.

Estimat la 481 de milioane de tone, comerțul mondial cu cereale va scădea cu 1,3% de la nivelul din 2023/24, la 481 de milioane de tone în 2024/25. Perspectivele comerciale mai scăzute pentru porumb stau la baza, în cea mai mare parte, a acestui declin anticipat, scăderi mai mici ale comerțului cu grâu și orz contribuind și ele la contracție. În schimb, se estimează că va crește puternic comerțul internațional cu orez. (fao.org/worldfood situation/; foto - pixabay.com)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu