Izolarea termică a blocurilor poate fi finanțată în proporție de până la 90% din fonduri europene

Distribuie pe:

Izolarea termică a blocurilor poate fi realizată cu fonduri în proporție de până la 90% din fonduri europene nerambursabile, conform unei legi promulgate de președintele Klaus Iohannis.

Finanțarea unor activități sau lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe se poate asigura, pentru perioada de programare 2021 - 2027, din fondurile europene nerambursabile aferente Politicii de coeziune, prevede Legea de aprobare a ordonanței de urgență.

Finanțarea se realizează cu 90% din fondurile europene nerambursabile și din alocații de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul programelor, conform ratei de cofinanțare stabilite prin deciziile Comisiei Europene de aprobare a programelor.

Acesteia i se adaugă 5% din suma necesară din alocații de la bugetul de stat, în limita sumelor prevăzute cu această destinație în bugetul Ministerului Finanțelor, și 5% din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale sau din alte surse legal constituite, precum și din fondul de reparații al asociațiilor de proprietari sau din alte surse legal constituite.

Cota de contribuție proprie a autorităților administrației publice locale se stabilește pe baza documentelor procedurale specifice implementării programelor și nu poate depăși 3%.

Autoritatea publică locală aduce la cunoștința asociației de proprietari posibilitatea finanțării activităților sau lucrărilor în condițiile prevăzute în lege, criteriile de acces la acest program de finanțare, precum și cota de contribuție ce revine asociației de proprietari, astfel cum acestea sunt prevăzute în documentele procedurale specifice implementării programelor, cu respectarea prevederilor prezentei ordonanțe de urgență.

Executivul a motivat OUG prin faptul că intervențiile ce vizează creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe beneficiază de o alocare financiară totală în cadrul programelor regionale 2021 - 2027 de peste 600 de milioane euro, iar pentru lansarea apelurilor de proiecte aferente acestor fonduri este necesară reglementarea în regim de urgență a condițiilor de finanțare a acestui tip de intervenții, precum și a unui nivel sustenabil al contribuțiilor care trebuie asigurate de la bugetul autorităților locale sau al asociațiilor de proprietari. (Agerpres)

Lasă un comentariu