Condiții mai drastice pentru cei ce doresc să devină asistenți maternali

Distribuie pe:

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a declarat recent că se impun condiții mai drastice pentru persoanele care doresc să devină asistenți maternali, printre care cursuri de formare și testare psihologică periodică.

Natalia Intotero a fost întrebată într-o conferință de presă organizată la Palatul Victoria dacă s-a gândit să schimbe ceva în procesul de selecție a asistenților maternali, având în vedere abuzurile asupra unor copii care au fost luați în grijă prin acest sistem.

“Am discutat deja și cu colegii de la Ministerul Muncii și de la Ministerul Educației, aceștia (asistenții maternali - n.r.) trebuie să beneficieze de finalizarea cursurilor învățământului liceal, ceea ce nu este obligatoriu în momentul de față, și apoi de cursuri de formare cu ajutorul instituțiilor specializate. Nu în ultimul rând, este foarte important ca ei să fie testați periodic, o dată la doi ani, de ce nu, din punct de vedere psihologic, pentru a vedea dacă starea de sănătate le permite continuarea acelui contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Cred că ar trebui regândit cu maximă seriozitate și numărul copiilor pe care ei pot să îl aibă în grijă. Am avut acea tragedie în județul Timiș cu acel asistent maternal trecut de vârsta de 70 de ani ce avea în grijă 4 minori. Din păcate, un minor a decedat și cred că se impun condiții mai drastice. Până la urmă vorbim de viața copiilor și e nedrept ca aceștia să nu beneficieze de toată grija statului român”.

Ministrul Familiei a menționat că asistenții maternali sunt angajați cu carte de muncă de statul român să aibă grijă de copii, iar acestora le-ar fi dificil să mai aibă încă un loc de muncă.

“Asistentul maternal beneficiază de contract de muncă pentru că el desfășoară această activitate. Dacă este să analizăm foarte bine, sunt asistenți maternali care iau în grijă copii cu probleme de sănătate, copii cu dizabilități. Este dificil să aibă două locuri de muncă. Chiar dacă are grijă de unul sau doi copii în egală măsură, să aibă două locuri de muncă este dificil. Asistentul maternal, prin prisma acestei profesii, beneficiază de plata contribuțiilor sociale, de vechime în muncă și el primește și o indemnizație. Este angajat cu carte de muncă”, a afirmat aceasta. (Agerpres)

Lasă un comentariu