Drepturile studenților cu dizabilități

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 496 din 29 mai 2024, a fost publicat Ordinul nr. 4.481 al ministrului Educației, prin care au fost aprobate normele privind accesibilizarea învățământului superior pentru persoanele cu dizabilități.

Printre altele, actul normativ stabilește că persoanele cu dizabilități sau nevoi educaționale speciale care au calitatea de student într-o instituție de învățământ superior au dreptul, în baza documentelor medicale doveditoare, la locuri finanțate de la bugetul de stat, atât la programele de studii universitare de licență, cât și la programele de studii universitare de master, în cadrul cifrei de școlarizare, la servicii de informare și comunicare adaptate specific nevoilor acestora pentru facilitarea incluziunii în comunitatea academică, la acces adaptat în spațiile instituției de învățământ superior (spații de învățământ, spații administrative, spații de cazare și masă, spații de lectură, săli pentru activitățile sportive etc.), precum și acces la informațiile și resursele educaționale într-un format adaptat nevoilor acestora.

Cu titlu gratuit, studenții cu dizabilități vor avea acces cu autoturismul personal în campusul universitar și loc de parcare a acestuia, după caz, la spații de cazare și grupuri sanitare adaptate nevoilor acestora, precum și prioritate la ocuparea locurilor de cazare în căminele studențești, în special a locurilor de cazare situate la parter, în clădiri adaptate accesului persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, vor beneficia de servicii specializate gratuite de consiliere și asistență psihopedagogică, de servicii de asistență medicală, stomatologică și psihologică gratuite în cabinetele medicale, cabinetele stomatologice din instituția de învățământ superior, în policlinici și unități spitalicești, de acces la oportunități de învățare, oferite de programe de mobilitate naționale și internaționale, de servicii de asistență în desfășurarea activităților didactice, adaptate nevoilor individuale, de acces gratuit la dispozitivele software existente în instituția de învățământ superior pentru facilitarea desfășurării procesului de predare-învățare și acces la activitățile nonformale organizate de instituția de învățământ superior.

Financiar, vor avea acces la toate categoriile de burse, inclusiv burse sociale, la reducerea, la cerere, cu 50% a tarifelor pentru cazare și masă la cantinele studențești și la reducere sau gratuitate, după caz, a costurilor de transport.

Pe de altă parte, studenții cu dizabilități au obligația să utilizeze materialele adaptate în scopuri educaționale doar în scopurile stabilite de instituția de învățământ superior. (L.P.)

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu