Supraturismul dăunează grav...

Distribuie pe:

* Mii de persoane au manifestat sâmbătă, la Palma de Mallorca, împotriva supraturismului, sursă de venituri pentru arhipelagul spaniol Baleare, dar o barieră în calea accesului rezidenților la locuințe.

Sub bannerul “Mallorca nu este de vânzare”, manifestanții au defilat prin centrul orașului Palma de Mallorca.

Organizatorii au acuzat în special costul locuințelor pe această insulă mediteraneană cu mai puțin de un milion de locuitori, din cauza turismului de masă.

Această manifestație a avut loc la două zile după prăbușirea, joi, a unui bar-restaurant situat pe faleza din Palma de Mallorca, în care au murit doi tineri turiști germani, un senegalez și o angajată spaniolă.

Arhipelagul este deosebit de popular printre turiștii germani, britanici și olandezi.

Spania, a doua cea mai mare destinație turistică din lume după Franța, a primit 85 de milioane de vizitatori străini în 2023, potrivit statisticilor oficiale. Dintre aceste 85 de milioane, 14,4 milioane au debarcat în Insulele Baleare, a doua regiune ca mărime din Spania în ceea ce privește primirea de turiști.

De la Insulele Baleare și până în Canare, din Barcelona până la Malaga, mișcările ostile supraturismului sunt în creștere în Spania.

Printre nemulțumirile invocate de rezidenți se numără presiunea imobiliară, multiplicarea închirierii locuințelor în scop turistic astfel încât unii locuitori au fost obligați să plece din centrul orașelor, precum și neplăcerile sonore și de mediu.

* Maiestuosul munte japonez Fuji, format în urmă cu aproximativ 700.000 de ani, “a dispărut”... Cel puțin de pe marginea unui drum aglomerat, de unde priveliștea cu vârful de 3.776 de metri altitudine, simbolul Japoniei, nu a mai putut fi văzută după ce autoritățile au terminat de montat un gard de 20 de metri pe 2,5 metri pentru a obstrucționa un celebru loc devenit viral printre turiștii dornici să fotografieze Muntele Fuji.

Pentru localnici, mulțimea de vizitatori și refuzul acestora de a respecta regulile referitoare la aruncarea gunoaielor și la parcare, au devenit o problemă și un pericol pentru trafic.

“Chiar mă bucur că străinii vin în orașul nostru”, a declarat Kikue Katsumata, în vârstă de 73 de ani, care a trăit toată viața în Fujikawaguchiko. “Dar când vine vorba de a face fotografii dinspre Lawson, drumul este puțin cam îngust și poate fi periculos atunci când oamenii traversează în fugă, fără să folosească trecerea de pietoni”, a adăugat Katsumata referindu-se la locul preferat de turiștii care vor să fotografieze Muntele Fuji, situat în fața unui magazin.

Lunile martie și aprilie au stabilit recorduri istorice în ceea ce privește numărul de turiști, cifre impulsionate de ridicarea restricțiilor din timpul pandemiei și de faptul că yenul japonez a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 34 de ani. Aceasta a fost o veste bună pentru economie, vizitatorii cheltuind o sumă record de 1,75 trilioane de yeni (11,2 miliarde de dolari) în primele trei luni ale anului 2024, potrivit unei agenții de turism.

Decizia drastică de a bloca priveliștea către Muntele Fuji simbolizează tensiunile din întreaga țară, în timp ce Japonia ia în considerare consecințele boom-ului său turistic. Metropola vestică Osaka și Hakone, o stațiune balneară cu izvoare termale, se numără printre municipalitățile care intenționează să introducă noi taxe pentru turiști pentru a gestiona numărul mare de vizitatori.

Autoritățile japoneze au anunțat că vor introduce un sistem de rezervare online pentru a permite accesul pe cel mai popular traseu de vizitare amenajat pe faimosul Munte Fuji, încercând astfel să combată turismul excesiv.

Pentru a elibera de turiști traseul Yoshida, itinerariul cel mai des utilizat de pasionații de drumeții montane, Prefectura Yamanashi prevede o plafonare a numărului de vizite zilnice pe Muntele Fuji la 4.000 de persoane, care vor trebui să achite și o taxă de intrare în valoare de 12 euro.

Problema turismului excesiv și a daunelor aduse mediului înconjurător le-a determinat recent pe autoritățile din Veneția să perceapă o taxă de 5 euro pentru intrarea în orașul italian, care face parte din patrimoniul mondial UNESCO.

(sursa și foto - agerpres.ro)

Lasă un comentariu