Tinerii din România, pe primul loc la intenția de vot pentru europarlamentare

Distribuie pe:

Din sondajul “Tineretul și democrația” al Comisiei Europene, citat de eurnews.ro, aflăm că tinerii din România sunt pe primul loc la intenția de vot la alegerile europarlamentare. Nu mai puțin de 78% dintre tinerii români de până în 30 de ani își doresc să aleagă deputații europeni la alegerile din 9 iunie, în vreme ce media europeană este de 64%.

Procent ridicat de intenție la vot există și la tinerii din Portugalia (77%), din Belgia, Polonia, Spania și Italia (aproximativ 70%), în timp ce doar mai puțin de jumătate dintre tinerii din Malta, Letonia și Luxemburg au de gând să se prezinte la vot.

În ceea ce privește intenția crescută a tinerilor români de a vota, realizatorii studiului afirmă că este vorba despre o schimbare la nivel de generație: “Acestă intenție crescută a tinerilor români de a vota vine și din faptul că sunt implicați în activități europene, și la acest capitol ei fiind campioni. Numai anul trecut, 57% dintre ei au participat la acțiuni menite să ducă la o schimbare în societate (media europeană fiind de 49%).

În special, tinerii români au fost activi pe teme legate de drepturile omului (34%), schimbările climatice și mediu (33%), sănătate și bunăstare (29%) și drepturi egale, indiferent de gen, rasă sau sexualitate (29%).

Aceștia au considerat că sistemul educațional i-a pregătit bine pentru unele dintre provocările cu care se confruntă. De exemplu, 73% au declarat că educația lor i-a înzestrat cu competențele digitale necesare pentru a identifica dezinformarea, iar 72% au declarat că educația i-a învățat să se ocupe de mediu.

Aproape jumătate dintre tinerii intervievați (49%) afirmă că sunt conștienți de oportunitățile de finanțare oferite de programul Uniunii Europene (UE) pentru educație, formare, tineret și sport (Erasmus +), iar 67% dintre ei consideră că UE are un impact, cel puțin într-o anumită măsură, asupra vieții lor de zi cu zi.

Tinerii români au mare încredere în UE, dar au și așteptări ridicate. Cei mai mulți își doresc ca UE să lupte pentru a combate sărăcia și inegalitățile sociale și economice, urmate de asigurarea păcii și a securității internaționale și de promovarea drepturilor omului, a democrației și a valorilor europene”.

*

Sondajul “Tineretul și democrația” a fost realizat în perioada 3 - 12 aprilie 2024, pe un eșantion reprezentativ de 26.189 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani din cele 27 de state membre UE. Lucreția Pop

Lasă un comentariu