Noua lege a pensiilor: Ajutorul de deces se acordă și pentru persoanele asigurate minimum 6 luni

Distribuie pe:

Legea pensiilor (nr. 360/2023), care va intra în vigoare la 1 septembrie 2024, aduce modificări și în privința ajutorului de deces.

Astfel, la articolele 111 și 112 din lege, se prevede că ajutorul de înmormântare va fi acordat și în situația decesului unei persoane asigurate timp de cel puțin șase luni înainte de moarte, indiferent de stagiul de cotizare, precum și în caz de deces al persoanelor care se află în concediu pentru creșterea copilului până la vârsta de 2 ani, sau în cazul copiilor cu handicap, până la vârsta de 3 ani, ori în anumite situații până la vârsta de 7 ani.

În plus, plățile pentru ajutorul de deces nu vor mai fi limitate doar la beneficiari persoane fizice, ci vor putea fi acordate și companiilor, însă rămâne valabil principiul conform căruia ajutorul se acordă unei singure persoane care a suportat cheltuielile de înmormântare, fie că este vorba de soțul supraviețuitor, copil, părinte sau altă persoană, ori companie care poate justifica aceste cheltuieli.

Totodată, asiguratul și pensionarul au dreptul la jumătate din ajutorul de deces și în cazul decesului unui membru de familie care, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii.

Se consideră membru de familie soțul, copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani, iar dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, sau indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate, precum și părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

În ceea ce privește cuantumul ajutorului de deces, acesta se stabilește anual prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu poate fi mai mic decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului, iar de la 1 septembrie, acesta va putea fi încasat și prin virament bancar. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu