BREVIAR

Distribuie pe:

* Banca Mondială se luptă cu vaca

Țările bogate ar trebui să reducă ajutoarele financiare oferite pentru sectorul creșterii animalelor, în ideea de a ajuta la reducerea poluării create de consumul de carne roșie și lactate, susține Banca Mondială (BM), potrivit Bloomberg, preluat de presa internațională.

Subvențiile, consideră experții BM, ar trebui redirecționate dinspre sectorul creșterii animalelor spre sectoare cu emisii mai reduse, precum creșterea păsărilor, producția de fructe și legume.

De la fermă la furculiță, sistemele alimentare sunt responsabile pentru aproape o treime din emisiile globale de gaze cu efect de seră. Or, creșterea animalelor este o sursă importantă de emisii, iar țările cu venituri mari se numără printre cei mai importanți consumatori.

Guvernele, companiile și cetățenii pot să își extindă gama de opțiuni alimentare cu emisii reduse prin diverse măsuri, precum campanii educație și comunicare, tehnici de impulsionare sau etichetare a alimentelor, susține BM: “Sistemul alimentar trebuie reparat, pentru că îmbolnăvește planeta și este o parte importantă din schimbările climatice. Există acțiuni care pot fi luate acum pentru a face din sectorul agroalimentar un contributor mai mare la combaterea schimbărilor climatice și însănătoșirea planetei. Aceste acțiuni sunt disponibile și accesibile”, subliniază experții Băncii Mondiale.

...Care experți au dreptate: ca să nu se îmbolnăvească planeta și să nu pierim cu toții, prematur, din cauza vacilor, care emit... emisii de gaze cu efect de seră, avem la îndemână soluția mai simplă și mai sănătoasă a rețetelor pe bază de gândaci, greieri, muște de piață, viermi și alți bogari. Orice s-ar spune, o pulpă de coropișniță la cuptor, cu salată de ploșnițe... iată meniul perfect pentru “a face din sectorul agroalimentar un contributor mai mare la combaterea schimbărilor climatice”. Mai dă-le-ncolo de vaci, cu tălăngile lor cu tot! După ce că emit gaze cu efect de seră, mai și poluează fonic.

* La biserică sau la cinema?

Aflăm dintr-o postare pe rețelele de socializare că în timpul turnării filmului “Patimile lui Hristos”, actorul principal a slăbit 20 de kilograme, a fost pălit de fulger, a fost lovit, din greșeală, cu biciul de vreo 30 de ori, a făcut pneumonie de cât a stat pe cruce, dezbrăcat, ore în șir, iar la terminarea filmărilor a avut nevoie de două operații pe cord deschis. A fost, zice-se, cel mai costisitor film din istoria cinematografiei - peste 370 de milioane de dolari și încasări de peste 600 de milioane, făcându-i pe mulți pământeni - atei sau de alte religii - să se convertească la creștinism. “Când te întâlnești cu adevărat cu Iisus Hristos, nu se poate să rămâi același om. Ești transformat pentru totdeauna” ar fi declarat protagonistul.

Ce să și zici? Când vrei să te întâlnești cu Hristos, parcă ar fi cazul să te duci la biserică, nu la cinematograf. Plus că, din încasările de sute de milioane de pe urma filmului, câți firfirei or fi ajuns la sărmanii planetei și la copiii flămânzi? Altă întrebare?!

* Un prieten de nădejde, pe Facebook

Ca să rămânem în sfera online: un împătimit al excursiilor pe internet informează publicul interesat că, dacă vrem să ne îmbogățim “lista de prieteni” pe Facebook, n-avem decât să dăm un click și, ce să vezi, Iisus însuși ne va răspunde.

O droaie de “credincioși” au tastat, imediat: “Doamne ajută!” “Mulțumesc!”, “Iartă-ne, pe noi, păcătoșii” etc.

Nu că generalizăm, dar, totuși: cât putem fi de proști?

Ileana Sandu

Lasă un comentariu