Noul raport OMS/Europa evidențiază o legătură directă între COVID-19 și obezitatea crescută la copiii de vârstă școlară

Distribuie pe:

Un nou raport al OMS/Europa confirmă ceea ce se bănuiește de mult timp: o legătură între pandemia de COVID-19 și ratele crescute de obezitate în rândul copiilor cu vârsta cuprinsă între 7 și 9 ani.

Documentul, intitulat “Raport privind impactul pandemiei de COVID-19 asupra rutinei și comportamentelor zilnice ale copiilor de vârstă școlară: rezultate din 17 state membre din Regiunea Europeană a OMS”, prezintă cercetări care arată că pandemia a dus la “mai mult timp pe ecran” și mai puțină activitate fizică, reflectând o creștere a numărului de copii supraponderali.

Studiul a constatat că în timpul pandemiei: 36% dintre copii și-au mărit timpul petrecut uitându-se la televizor, jucând jocuri online sau utilizând rețelele sociale în timpul săptămânii, iar 34% și-au mărit timpul petrecut la televizor în weekend * 28% dintre copii au înregistrat o scădere a timpului petrecut în activități în aer liber în timpul săptămânii, iar 23% au înregistrat o scădere în weekend * familiile au raportat o creștere a consumului de mâncăruri gătite în casă (30%), a mâncatului împreună în familie (29%), a cumpărării de alimente în vrac (28%) și a gătirii meselor împreună cu copiii (26%) *Unu din cinci copii a raportat că se simte, frecvent, mai trist și mai singur.

OMS/Europa a efectuat cercetarea împreună cu Centrul OMS pentru Nutriție și Obezitate Infantilă de la Institutul Național de Sănătate Dr. Ricardo Jorge din Lisabona. A avut loc în 17 dintre cele 53 de state membre ale regiunii în perioada 2021-2023, cu participarea, la un sondaj cuprinzător, a peste 50.000 de copii.

Dr. Kremlin Wickramasinghe, consilier regional OMS/Europa pentru nutriție, activitate fizică și obezitate, a explicat: “Imaginea pe care o prezintă acest raport este nuanțată - în unele țări au existat schimbări pozitive, cum ar fi mai multe familii care iau masa împreună, dar au existat și unele descoperiri îngrijorătoare, inclusiv o creștere a obiceiurilor alimentare nesănătoase și a sedentarismului. Nu ne permitem să ignorăm aceste tendințe. în Regiunea noastră, unu din trei copii este supraponderal sau obez, iar consumul de fructe și legume este scăzut. Sper că acest raport va trage un semnal de alarmă, împingându-ne să luăm măsuri urgente pentru a îmbunătăți alimentația și tiparele de activitate fizică în regiune, în special prin crearea unor medii care să susțină comportamente sănătoase”.

 Pandemia a evidențiat urgența abordării obezității infantile. OMS recomandă țărilor din regiune să acorde prioritate alimentației sănătoase și activității fizice pentru copii, în toate etapele de dezvoltare, precum și restricții de marketing și taxe pentru produsele nesănătoase, etichete nutriționale clare pe alimente și programe în școală pentru a îmbunătăți dietele și a promova activitatea fizică.

Noile date ale OMS pot fi folosite pentru a informa și îmbunătăți politicile actuale în regiune și pentru a modela planuri necesare pentru viitoare urgențe și pandemii care pot duce la întreruperea proceselor educaționale sau la închiderea școlilor. ( sursa - who.int/europe/news)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu