Pelerinaj creștin

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Stat ecleziastic condus de Episcopul Romei numit Papă, în care milioane de pelerini vizitează anual grădinile, Capela Sixtină, precum și Biserica Sfântul Petru, cea mai mare clădire religioasă din lume - Calificativ atribuit omului care se ridică la slava divină prin suferință. 2) O gravură realizată cu ajutorul acestui minuscul obiect o găsim la ctitoria lui Vlad Țepeș, Mănăstirea Turnu din Tărgșorul Vechi al Prahovei - Oraș italian cu o frumoasă biserică închinată Sfântului Anton, dar și biserica Sfânta Muceniță Iustina în care se odihnesc evangheliștii Luca și Matei. 3) Film american din 2005, cu acțiunea post-apocalipsă, regizat de Christian Cantamessa - Pacea spaniolilor - Chemare la acțiune. 4) Mănăstire din nord-vestul Târgoviștei în al cărei pronaos, un adevărat fragment al istoriei noastre, se odihnesc domnitorii Radu cel Mare și Mihai Viteazul - Cel bisericesc sau liturgic începe la 1 septembrie și este împărțit în trei perioade, având în centru Sărbătoarea Sfintelor Paști (pl.). 5) Ordin din Voroneț! - Administrator al unei biserici - Arthur Conan Doyle. 6) Oraș în Israel, unul din cele mai vechi din lume, în care s-a născut și a fost înmormântat Sfântul Mare Mucenic Gheorghe - “Sfântul...” sau Sfântul Epitaf, obiect de cult din catifea, pe care este aplicată Icoana Adormirii Maicii Domnului - Altare goale! 7) Universitate din Koryiama, Japonia - Punct cardinal spre care este îndreptat Altarul bisericilor creștine, Hristos fiind “Lumina Lumii” - Cel din sălaș! 8) Una cu rodajul făcut - Râu în apropiere de Sankt-Petersburg, Rusia, pe malul căruia s-a ridicat Mănăstirea Sfânta Treime sau Lavra Sfântului Alexandru, din ale cărui moaște izvoresc mir. 9) Ieșirea din Ierihon! - “... deum”, imn de mulțumire adresat lui Dumnezeu - Capitala Greciei, centru de pelerinaj ortodox, cu Catedrala Mitropolitană închinată Bunei Vestiri a Fecioarei Maria, în subsolul căreia se odihnește Sfânta Filofteia. 10) Centrul lumii creștine, oraș în Israel considerat sfânt, în care se găsesc numeroase obiective religioase, printre care Biserica Sfântului Sepulcru, cu mormântul lui Iisus, vizitat anual de peste 2,5 milioane pelerini. 11) “Sfântul Ardealului”, părinte ieromonah, teolog și artist plastic, la al cărui mormânt de la Mănăstirea Prislop din Țara Hațegului se perindă zilnic sute de pelerini (2 cuv.)

VERTICAL: 1) Metaforă pentru “Drumul Crucii”, rută de cca 600 m, din Ierusalim, pe care Mântuitorul și-a dus crucea până la locul de răstignire, celebru loc de pelerinaj (2 cuv.). 2) Cel mai vechi oraș din lume, situat în apropierea râului Iordan din Țara Sfântă, în care se găsește un Așezământ românesc cu bisericile “Nașterea Domnului” și “Toți Sfinții Români”. 3) “...Sfântă”, teritoriu ce se referă în general la Pământul lui Israel, adică regiunile care au importanță pentru toate cele trei religii, creștinism, iudaism și islamism - Pom fructifer, în perimetrul Bisericii Sfântul Proroc Elisei din Ierihon, în care s-a urcat Zaheu vameșul pentru a-l vedea pe Hristos - Sunt la biserică! 4) Pană din Bazilică! - Lalea - Cea care nu merge niciodată la biserică. 5) Plapuma puilor -”Orașul...”, mai este numită Roma, capitala Italiei, cel mai vizitat loc din lume, în care există aproximativ 900 de edificii religioase. 6) Sfințită la biserică de Bobotează - Mănăstire din localitatea Șugag, Alba, o oază de liniște, loc de pelerinaj la 15 august de Adormirea Maicii Domnului și 27 iulie de Sfântul Mare Mucenic Pantelimon - Prinse în cuie! 7) Oraș în Israel, centru de pelerinaj, locul copilăriei lui Iisus - Siglă pentru “Academia de Științe Economice”. 8) Ofițer dintr-un Stat Major al armatei (înv.). 9) Localitate în Țara Lăpușului, Maramureș, în care se află Mănăstirea Sfânta Ana, important loc de pelerinaj, ce i-a oferit adăpost gânditorului Nicolae Steinhardt - Companie de transport aerian americană. 10) Ornament arhitectural de forma unui ou - Ierarh, călugăr, ctitor de biserici, teolog, stareț al Mănăstirii Cemica, Sfânt sărbătorit de biserică la 11 aprilie. 11) Localitate în Podișul Mehedinților din nord-vestul Olteniei în care se găsește Mănăstirea Sfinții Voievozi Mihail și Gavril, loc de pelerinaj cu ocazia Hramului din 8 noiembrie.

Dicționar: AIR, PAZ, OHU, LEA, ȘTAB, AVELO, OVĂ.

Dezlegarea careului “Fabule și citate despre animale”, apărut în 20 aprilie 2024: ESOP, PORTAS, C, FLEMING, H, OAZA, A, ZOLA, R, TWAIN, EK, DIHOR, U, ACE, AS, NECTAR, S, RTI, MIE, CAP, WOODOO, VALE, ITRA, ROI, LA, NEG, GAUTIER, LAFONTAINE.

GH. HUZA

Lasă un comentariu