“Evenimentul Picasso 1973-2023”, încheiat cu peste 6 milioane de vizitatori

Distribuie pe:

“Evenimentul Picasso 1973-2023”, o inițiativă a Spaniei și a Franței de a aduce un omagiu artistului la cincizeci de ani de la moartea sa, s-a încheiat cu peste șase milioane de vizitatori la cele 46 de expoziții naționale și internaționale organizate, relatează EFE.

Potrivit informațiilor publicate luni de guvernul spaniol, de la sfârșitul anului 2022 până în aprilie 2024, programul oficial a implicat 34 de muzee europene mari din țări, precum Germania, Italia și Belgia, precum și Spania și Franța, în activități dedicate lui Pablo Ruiz Picasso, care s-a născut la Malaga, Spania, în 1881, și a murit la Mougins, Franța, în 1973.

Guvernul spaniol a subliniat într-un comunicat că “omagiul adus lui Picasso a construit o mare rețea internațională în jurul operei artistului”, fiind organizate 19 expoziții în Europa și 10 în Statele Unite, țara cu cel mai mare număr de expoziții în cadrul acestei inițiative, după Spania și Franța.

Programul a început la Kunstmuseum din Basel (Elveția), iar activitățile din Spania au explorat domenii mai puțin cunoscute ale operei lui Picasso, cum ar fi activitatea sa ca sculptor, reprezentarea corpului uman, producția sa de ceramică, influența lui El Greco asupra cubismului său și moștenirea artistului în arta contemporană.

Pe lângă expoziții, muzeele și instituțiile din Spania au organizat activități, precum cicluri de teatru și muzică, forumuri, zile de reflecție și conferințe despre artist.

Muzeul Național Picasso din Paris, principalul furnizor de piese pentru instituțiile participante și coordonator al evenimentului în afara Spaniei, a prezentat o selecție de capodopere din colecția sa și a organizat, în colaborare cu UNESCO, un simpozion internațional.

Picasso, potrivit comunicatului, “este unul dintre cei mai celebri pictori din istoria artei occidentale”, al cărui “limbaj expresiv, liber și multiform continuă să influențeze arta și reflecția contemporană”, “un artist-cheie în construcția limbajului și aspectului artei secolului XX”.

(Agerpres)

Lasă un comentariu