Memorandum România - Moldova pentru acțiuni economice comune

Distribuie pe:

Miniștrii Economiei din România și Moldova au semnat marți un memorandum cu peste 25 de puncte, care conține acțiuni comune în domeniul economic, de la transport, la domeniul vamal, la interconectare, a anunțat ministrul român al Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea.

“Astăzi a avut loc a 12-a reuniune a comisiei interguvernamentale România-Republica Moldova. Cea anterioară a avut loc cu 6 ani în urmă, la Chișinău. Am lucrat împreună cu reprezentanți din toate domeniile economice. Am semnat un memorandum cu peste 25 de puncte diverse, pentru acțiuni comune în domeniul economic, de la transport, la domeniul vamal, la interconectare. Toată infrastructura de care este nevoie pentru ca mediul de afaceri din România și din Republica Moldova să poată crește valoarea schimburilor comerciale, care acum se cifrează la 3,4 miliarde de dolari. România are statutul de principal partener al Republicii Moldova, de principal investitor în Republica Moldova”, a declarat Oprea.

Ministrul Economiei a precizat că oamenii de afaceri români care au investit în Republica Moldova au ridicat problema unui sistem de garanții pentru aceia care doresc să investească mai mult în țara vecină și a subliniat că autoritățile încearcă simplificarea tuturor proceselor pentru ca România să-și mențină statutul de principal investitor în Republica Moldova.

“Problemele pe care ni le-au ridicat cei care sunt prezenți în Republica Moldova, investitorii români, sunt legate de felul în care reușim să venim cu un sistem de garanții sau de asigurări pentru cei care doresc să investească mai mult în Republica Moldova, în perspectiva, desigur, și a reconstrucției Ucrainei și de asemenea, tot ce ține de tranzit, de vamă, de ușurința de a putea să mărim schimburile comerciale. Sunt lucruri pe care le-am discutat în profunzime împreună cu ceilalți colegi care reprezintă instituțiile implicate în aceste procese. Am spus mediului de afaceri că încercăm să simplificăm toate procesele pentru a menține acest statut de principal investitor al românilor, de principal investitor în Republica Moldova și cred că împreună cu viceprim-ministrul, ministrul Economiei și Digitalizării, domnul Dumitru Alaiba, suntem pe un drum foarte bun”, a mai spus Radu Oprea.

La rândul său, viceprim-ministrul Republicii Moldova, Dumitru Alaiba, a declarat că există o relație specială între cele două țări, România fiind principalul investitor în Republica Moldova și tot pe primul loc în ceea ce privește comerțul.

“România este numărul unu pentru Republica Moldova: numărul unu în ceea ce ține de investiții, principalul investitor, numărul unu în ceea ce ține de comerț. 35 de procente din exporturile Republicii Moldova au destinația spre România. Fiecare al 3-lea euro din exporturile noastre merge pentru consumatorii români și le mulțumesc în primul rând pentru că susțin producătorii noștri. Convingerea noastră, eu cred că a noastră, a ambilor, este că potențialul pentru această relație economică, comercială, investițională este mult mai mare. Putem mult mai mult decât 1.600 de investitori români în Republica Moldova, putem să beneficiem mai bine din această relație și să oferim beneficii reciproce ambelor părți”, a afirmat Dumitru Alaiba.

El a menționat că în discuțiile de marți au fost acoperite o multitu-dine de subiecte pentru că relația dintre cele două țări se ramifică.

“Construim drumuri, construim împreună poduri. Ceea ce se întâmplă acum pe piața energetică a Republicii Moldova, cu susținerea și în parteneriat cu România, este cu adevărat o transformare tectonică, pentru că, în urmă cu numai 2 ani, pentru un moldovean de rând era inimaginabil să treci o iarnă fără gazul din Gazprom. Acum, asta este o realitate și nimeni nu mai pune asta în dubiu. Și asta este ceea ce a fost posibil datorită și grație susținerii din București pe care am avut-o. Construim poduri nu doar de infrastructură, de drumuri, ci și poduri de capital. Ori ambiția noastră comună este să integrăm piețele noastre de capital astfel încât să putem asigura acest flux reciproc al investițiilor în ambele sensuri, să treacă Prutul acolo unde este oportunitate. Și munca noastră comună va fi în continuare să creăm cât mai multe oportunități pentru economie, pentru fiecare antreprenor, pentru fiecare om de afaceri care vrea să creeze și să se dezvolte în acest spațiu liber, unde, într-adevăr, fără nicio barieră, fără niciun impediment, să poți să dezvolți o afacere privind o piață comună, o piață mare de 22 de milioane de oameni, cel puțin”, a mai spus Dumitru Alaiba.

Cea de-a XII-a sesiune a Comisiei mixte interguvernamentale de colaborare economică România - Republica Moldova a avut loc marți, la Palatul Parlamentului, și va fi urmată de Forumul de Afaceri România - Republica Moldova.

Copreședinții acestei Comisii sunt ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Ștefan-Radu Oprea, din partea română, și viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, din partea moldovenească.

România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre, iar în ritmul impus de proiectul de lege adoptat marți în Camera Deputaților, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Iohannis: Eforturi pentru a consolida rezerva de personal militar, revitalizarea industriei de apărare și modernizarea infrastructurii de transport

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că România trebuie să intensifice eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport.

“Apărarea cetățenilor noștri este una dintre obligațiile fundamentale ale statului român. Nu poate fi însă garantată siguranța oamenilor, în lipsa unei armate dotate cu tehnologie modernă. Începând cu anul 2023, România a crescut de la 2% la 2,5% alocarea din PIB pentru Apărare, adică pentru înzestrarea Armatei României, pentru motivarea, instruirea și perfecționarea militarilor noștri și pentru a crește nivelul de interoperabilitate cu forțele aliate. În paralel, trebuie să intensificăm eforturile pentru a consolida rezerva de personal militar, pentru a revitaliza industria națională de apărare și pentru a moderniza infrastructura de transport”, a spus președintele, în cadrul evenimentului “ROMÂNIA - NATO, 20 de ani”, desfășurat la Palatul Cercului Militar Național.

Iohannis a menționat că România, împreună cu aliații NATO, va continua să ofere “sprijin politic și practic multidimensional” Kievului.

“O dimensiune importantă a acestui sprijin va fi instruirea militarilor ucraineni, inclusiv a viitorilor piloți de F-16, la centrul pe care îl găzduim la Fetești. Ne vom coordona în cadrul Uniunii Europene, pentru a sprijini parcursul european al Kievului și al Chișinăului și vom pleda pentru acordarea de asistență substanțială Ucrainei, pe toate palierele. De asemenea, România rămâne un ferm susținător al legăturii transatlantice și colaborării intensificate dintre NATO și UE, în spiritul sinergiei eforturilor și complementarității, reciproc benefice”, a precizat Iohannis.

La evenimentul “ROMÂNIA - NATO, 20 de ani”, organizat de Ministerul Apărării Naționale, mai participă: președintele Senatului, Nicolae Ciucă, premierul Marcel Ciolacu, ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, personalități politice și militare din țară și din state membre ale Alianței Nord-Atlantice.

Lasă un comentariu