Călători prin Țările Române

Distribuie pe:

ORIZONTAL: Numele sub care apare Țara Românească în cronicile primilor domni moldoveni - Barbu Bibescu. 2) Patriarh din Ierusalim, al cărui nume este scrijelit pe cărămizile din vechiul Bucovăț de lângă Craiova - Revoluția din anul 1821, condusă de acest pandur, este însemnată în scrisorile lui Iacovenco, funcționar la consulatul rus din București. 3) Pictor francez, elev al lui Charlet, cel care a schițat într-o călătorie din anul 1855 în Țările Române portretele unei țărănci din Tunari și un dorobanț de poliție (Theodore) - Cea de colo. 4) Radu Constantin - Înșelăciune (arg.). 5) “Este soldatul cel mai devotat, cel mai simplu, cel mai puțin pretențios”, astfel o caracteriza Principele Radu pe această Regină a României - Construcție în formă de portic, denumită “de Triumf”, ridicată în anii 1921-1922 în București pentru a comemora participarea României în Primul Război Mondial. 6) Doamnă, soția catolică ardeleancă a voievodului muntean Alexandru Nicolae (de Dăbâca) - Model de ceas digital. 7) Inimă de pilot! - Renumit ornitolog român de origine maghiară, cel care a evaluat structura populațiilor de păsări din Transilvania (János Korodi) - Mihai Viteazul. 8) “Remote Communications Outlet” (acronim) - Tudor Roman - Oraș în Nigeria. 9) “Largă, adâncă și măreață”, astfel caracteriza călătorul francez Ulysse de Marsillac acest fluviu într-o lucrare din anul 1877. 10) Sunt în bază! - Elvețian, fost secretar în serviciul lui Ioan Vodă Caragea, autor al unei lucrări despre Valahia, în care Bucureștiul anului 1820 este descris cu frumoase case boierești și o populație de cea 80.000 locuitori (François) 11) “Oropsit și disprețuit, redus la împrejurări de trai absolut primitive și totuși cinstit și viteaz” este caracterizarea acestei categorii sociale făcută de călătorul francez Felix Colton în jurul anului 1839 - Informații despre acești doi domnitori moldoveni ne oferă J.M. Lejeune, un francez călător prin anii 1819-1821, care se intitula profesor de literatură al Alteței Sale Regale Prințul Moldovei (Alexandru și Mihai).

VERTICAL: 1) Ștefan Bergler, un sas foarte erudit din Brașov, a tradus în limba latină cartea “Despre datorii a acestui domnitor fanariot (Nicolae). 2) Râu în Serbia - O carte germană din 1863 “Land und Leute der Moldau und Wallachei” a lui V. Derblich, oferă o privire de ansamblu asupra României acestui domnitor (Alexandru Ioan). 3) “National Rugby League” (siglă) - Viconte francez, care în anul 1843 descrie o călătorie în Dobrogea, participând și la o vânătoare de păsări de baltă (Alexis de). 4) “The Albert Einstein Institute” (siglă) - România în lume - A brăzda pământul. 5) “Electronic Medical Record” (acronim) - Alexandru Apafi - Mijloc de transport folosit de călători pentru a ajunge în România; cel mai cunoscut, începând cu anul 1883, era numit “Orient-Expres”. 6) Cântec solemn și simbol oficial al unui stat; cel al României a fost compus de poetul Andrei Mureșanu, pe muzica lui Anton Pann - Un adevărat rechizitoriu al lui Alexandru Ipsilanti, conducătorul mișcării Eteria din Țara Românească a anului 1821, îl găsim într-o cronică a acestor locuitori din sudul Europei. 7) Oraș în Japonia - Mare dregător, demnitatea sa fiind atestată documentar în Țara Românească în anul 1567, iar în Moldova în anul 1592 - În haos! 8) Simbolul aurului - Bei mameluc, călător prin Bucureștii anului 1807, cel care aprecia populația la cca. 60-70.000 locuitori, un oraș mare cu 33 de biserici - Radu Șerban. 9) Călător francez, cel care vizitează în anul 1787 armata austriacă și rusească, trecând în călătoria sa pe la Mehadia, Orșova, Giurgiu și Iași (Roger de) - Despre acest domnitor muntean ne oferă informații cronicarul Radu Popescu (de la Afumați). 10) Clasă socială despre care, călătorului elvețian William Rey, scria la 1849 că avea aplecări spre cultură, dar era fără caracter - Octavian Tăslăuanu. 11) “Un domn foarte bogat și foarte darnic, deși nu tocmai milos față de țară” este caracterizarea făcută de călătorul italian Del Chiaro acestui domnitor muntean (Constantin).

Dicționar: ȘMEN, GASIO, IREE, UVAC, ITO.

GH HUZA

Dezlegarea careului “Parfum și culoare”, apărut în data de 23 martie 2024: FILODENDRON, RAAB, MIMOZA, ESU, DO, AZIL, ZOREA, R, MAB, IM, A, CUPA, A, EIL, BUJORI, EIIA, A, IRM, O, LILA, INIE, TEI, ADIO, SN, TRANDAFIR, T, LACRAMIOARA.

Lasă un comentariu