Direcția de Asistență Socială Târgu Mureș - Obligații pentru părinții care pleacă la muncă în străinătate

Distribuie pe:

Părintele care urmează să plece la muncă în străinătate are obligația de a notifica această intenție Direcției de Asistență Socială (DAS) Târgu Mureș cu minimum 40 de zile înainte de a părăsi țara.

Notificarea va conține în mod obligatoriu, desemnarea persoanei care se ocupă de întreținerea copilului pe perioada absenței părinților sau tutorelui, după caz.

Confirmarea persoanei în întreținerea căreia va rămâne copilul se efectuează de către instanța de tutelă (Judecătoria Târgu Mureș) în conformitate cu prevederile legale. După primirea hotărârii de delegare a autorității părintești, părintele sau persoana în grija căreia se află copilul va depune o copie a acesteia la sediul Direcției de Asistență Socială Târgu Mureș.

Persoana desemnată să se ocupe de creșterea și îngrijirea copilului trebuie să facă parte din familia extinsă, să aibă minimum 18 ani și să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil.

Aceste dispoziții se aplică și în cazul în care ambii părinți urmează să plece la muncă într-un alt stat. Nerespectarea prevederilor legale duce la sancționarea contravențională: amendă de la 500 la 1.000 de lei.

Lista orientativă cu documentele necesare a fi incluse în dosarul transmis instanței în vederea nominalizării persoanei care va asigura creșterea și îngrijirea copilului pe durata absenței părinților din țară și obținerii hotărârii de delegare a autorității părintești se regăsește pe site-ul DAS Târgu Mureș www.dastgmures.ro la secțiunea Servicii de asistență socială sau accesând link-ul: https://dastgmures.ro/.../protectia-copilului-cu-parinti.../. Aici pot fi descărcate modelele de declarații care se pot depune online la adresa de e-mail: registratura.das@tirgumures.ro sau prin crearea unui cont în platforma ConectX, accesând din browser linkul www.conectx.net - secțiunea “Înregistrare”, precum și fizic la Registratura Direcției, parter, camera 8, str. Gheorghe Doja, nr. 9 (program de lucru: miercuri: 8-14.30; marți și joi: 8-16; vineri: 8-14)

Andreia Moraru, Corina Todoran

Lasă un comentariu