România la superlativ

Distribuie pe:

ORIZONTAL: 1) Oraș în apropiere de București în care se află Aeroportul “Henri Coandă”, cel mai mare din România - Cristian Mureșanu. 2) Onomatopeea ciorii - Cel mai vechi Muzeu de artă religioasă din țară se află în acest oraș de pe Valea Prahovei. 3) Sat în județul Cluj din Transilvania, în care întinderea de stuf este, din punct de vedere al suprafeței, a doua cea mai mare din România, după Delta Dunării - Domn al Moldovei, ctitorul Mănăstirii Aroneanu, de lângă Iași. 4) Neon de interior! - “Ice Cap Zone” (acronim). 5) “Long Lead Item” (acronim) - Municipiu situat în estul Munteniei; orașul vechi avea străzile în formă circulară, dispuse astfel încât porneau și se terminau la Dunăre; aceasta este și una din explicațiile posibile ale expresiei “a nimerit orbul...”. 6) În centru la Deta! - Minunat și popular castel ridicat pe o stâncă din apropierea orașului Brașov, legat de legenda lui Dracula, cu priveliști excepționale ale Munților Piatra Craiului și Bucegi - Vas din Golia! 7) Peșteră din Munții Apuseni, situată pe teritoriul județului Bihor, una din primele peșteri amenajate și una din cele mai lungi din România (4.750 m.) - Salutare din Ravenna! 8) Sfântă al cărei nume îl poartă singurul lac vulcanic din România, situat în Masivul Ciomatu din județul Harghita - Plantă erbacee perenă, cu flori mari, violete, albe sau galbene; este și numele unui cartier al municipiului Cluj Napoca. 9) Radu Ialomițeanu - Coastă a unui munte sau deal. 10) Sat în comuna Hăghig din județul Covasna; în mina de cuarț care se află la hotarele satului au fost găsite obiecte din epoca plio-pleistocenă - Camere rustice, de la care provine numele singurului sat din România locuit de oameni, conservat de natură exact așa cum era prin anul 1.500; este situat în apropierea orașului Brezoi din județul Vâlcea, la 850 m altitudine, iar accesul se face doar pe jos sau călare.

VERTICAL: 1) Orașul din Județul Vâlcea, în care se află cea mai veche (atestată documentar în anul 1247) și cea mai mare mină de sare din România, cu galerii care însumează 13 km (2 cuv.). 2) Primele din Transilvania! - Provincie din sudul României; în zona premontană și montană a acesteia se află Parcul Național Buila-Vânturarița, cel mai mic din țară și Cheile Bistriței, cele mai înguste din România. 3) “Țara...”, regiune etnografică și istorică din nordul României, pitorească și originală, în care vechile tradiții specifice s-au păstrat până în zilele noastre (nom.) - Ochi de lanț. 4) Comuna din județul Sălaj având cea mai scurtă denumire din România - Intrarea în Bistrița! - Ieșirea din Suceava! 5) “European Society of Cardiology” (siglă) - Lac în apropiere de municipiul Galați, supranumit “Balatonul României”; acum 100 de ani era cel mai mare lac interior din Europa. 6) Nicolae Iorga - Orașul din județul Hunedoara, în care se găsește singurul muzeu al aurului din România. 7) Prenume feminin românesc - Aflat în etate - “International Organization for Standardization” (siglă). 8) Zone terestre sau marine protejate, destinate menținerii biodiversității biologice, a resurselor naturale și a celor culturale asociate - Județ în vestul României, în care se află Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cel mai vechi așezământ monahal din România. 9) Sat în comuna hunedoreană Boșorod unde, în peștera omonimă, se află cel mai mare zăcământ de guano fosfatic din România, cu grosimi de până la 7 m. 10) Cea mai lungă peșteră de sare din România (13.234 m), formată în masivul de sare Meledic din județul Buzău.

Dicționar: CRA, AVE, IARĂȘ, INA.

GH. HUZA

Dezlegarea careului “Dezastre naturale” apărut în data de 10.02.2024: WANDA, NEPAL, IRAN, RAMALA, NDI, CUBA, GT, NARGIS, GREU, IB, HUIA, ARR, EIS, MANN, I, LIMA, KIDAH, A, OI, DANA, A, LINDA, RAVAN, EK, ARCA, INO, PERSIA, IDAI.

Lasă un comentariu