Un gest de onoare - Președintele demisionar al Ungariei: “Recunosc că am greșit”

Distribuie pe:

Novák Katalin și-a anunțat, sâmbătă, demisia din funcția de președinte al Ungariei, pe fondul unui scandal privind grațierea unui bărbat condamnat pentru acte de pedofilie săvârșite într-o instituție de îngrijire a minorilor. Novák și-a întrerupt călătoria în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu și s-a întors în Ungaria pentru a da explicații în legătură cu acest caz.

“Am luat o decizie de grațiere care, pentru multă lume, a provocat confuzie și neliniște. Este de înțeles că se așteaptă o explicație.

Autoritatea grațierii este, poate, cea mai sensibilă dintre toate prerogativele președintelui. Pentru că în baza cererii de grațiere și a informațiilor disponibile trebuie decis asupra vieții unei persoane. În luna aprilie a anului trecut, am hotărât în favoarea grațierii având convingerea că persoana condamnată nu a abuzat de vulnerabilitatea copiilor care i-au fost încredințați. Am greșit, întrucât decizia de grațiere și lipsa motivării au ridicat îndoieli cu privire la toleranța zero față de pedofilie. Și asta, deși nu există nicio îndoială aici, și nici nu poate exista vreo îndoială. Nu aș acorda niciodată clemență cuiva despre care cred că abuzează fizic sau psihic niște copii. Așa a fost atunci, și așa este și astăzi.

Sarcina președintelui Ungariei este să fie un unificator - acest lucru decurge și din constituție. Copiii sunt comoara noastră cea mai de preț. Cred că în ciuda tuturor diferențelor de opinie, în acest sens națiunea este unitară. Protejarea copiilor reprezintă datoria noastră comună. Am născut trei copii, astfel că am experimentat personal cât de mare nevoie are de siguranță și de protecție o ființă vulnerabilă și fără apărare.

Ca simplu cetățean maghiar, m-aș aștepta ca președintele țării să nu greșească. Iar dacă totuși o face, să îi privească în ochi pe cei cărora le este dator cu socoteală și să își asume răspunderea. Chiar și prin demisia din funcția de președinte al republicii. Îmi cer iertare de la cei pe care i-am jignit, și de la fiecare victimă care ar fi putut simți că nu am susținut-o. Am fost, sunt și voi fi mereu alături de copii și de familii.

În calitate de șef de stat, astăzi mă adresez dumneavoastră pentru ultima oară. Demisionez din funcția de președinte al republicii”.

În aceeași zi, ca răspuns la demisia președintelui ungar Katalin Novák.

Fostul ministru ungar al justiției, Judit Varga, a anunțat că se retrage din viața publică, renunță la mandatul său din Parlamentul Ungariei și la poziția sa de cap de listă pentru alegerile pentru Parlamentul European.

De la schimbarea regimului încoace, pentru ca o decizie de grațiere individuală a președintelui să fie valabilă este nevoie ca ministrul justiției să contrasemneze, a scris Judit Varga.

“Eu am continuat practica de mai bine de 25 de ani potrivit căreia ministrul justiției ia la cunoștință decizia de grațiere a președintelui”, a afirmat politicianul, precizând că își asumă responsabilitatea politică pentru contrasemnarea deciziei președintelui Ungariei.

Săptămâna trecută, prim-ministrul Viktor Orbán a anunțat că va propune un amendament constituțional privind dreptul la grațiere care să excludă condamnații implicați în cazuri de abuz asupra copiilor: “Nu există milă pentru infractorii pedofili! - a declarat, joi, Viktor Orbán.

Șeful guvernului de la Budapesta a mai afirmat că și el are cinci copii și șase nepoți și, dacă niște persoane s-ar atinge de ei, primul său gând ar fi “să îi despice în două sau să îi taie în bucăți”.

Prim-ministrul a declarat că trebuie creată o situație clară, astfel că, în numele Guvernului, a depus un amendament pentru modificarea constituției care face imposibilă grațierea autorului unei infracțiuni împotriva unui copil minor. Este timpul să rezolvăm această problemă, a punctat Orbán. (surse- hungarytoday.hu, MTI)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu