Înfrângerea era, de fapt, “un mare succes maghiar”

Distribuie pe:

Cei care s-au grăbit să tragă concluzia că liderii europeni l-au “înfrânt” pe Viktor Orbán, la recentul summit de la Bruxelles (în cadrul căruia toate cele 27 de state membre UE au fost de acord să sprijine, financiar, Ucraina), s-au bucurat degeaba. Gurile rele din presa internațională vorbeau, în ajunul reuniunii, că Bruxelles-ul avea deja pregătite un plan prin care UE urma să saboteze la sânge economia Ungariei, și chiar “opțiunea nucleară”, adică scoaterea Ungariei din procesul de vot al UE. Așa că, ce să vezi, Orbán s-a speriat așa de rău, încât, cu dinții clănțănind de frică, a votat alături de ceilalți 26 de colegi europeni, bucuroși că i-au închis gura.

În realitate,lucrurile nu stau chiar așa, adică stau chiar invers, în sensul că, prin votul acordat, Budapesta a reușit să-și impună două obiective importante: 1. ca fondurile cuvenite Ungariei în baza tratatelor europene și reținute, în ciuda acestora, să nu poată ajunge în Ucraina; 2. să controleze modul în care sunt cheltuiți banii alocați Kievului de către UE.

“Un mare succes maghiar”, a caracterizat momentul ministrul ungar de externe și al comerțului exterior, Péter Szijjártó, imediat după votul de la Bruxelles: “Prin faptul că am putut participa la decizia comună, am reușit să împiedicăm ca fondurile înghețate și nelivrate către Ungaria să ajungă brusc în Ucraina. Pe de altă parte, am reușit să obținem și crearea unui mecanism de control care asigură ca banii să fie cheltuiți în baza acordului, iar Comisia Europeană va efectua anual raportări în acest sens în fața Consiliului. Prin urmare, a fost înregistrat un mare succes maghiar, am reușit să ne atingem ambele obiective, și ambele puncte de vedere maghiare au trebuit luate în considerare de către Consiliul European, în cadrul unei decizii atât de importante”.

Szijjártó a ținut să sublinieze că fondurile votate nu vor fi folosite pentru livrări de arme, ci pentru funcționarea statului ucrainean, pentru sprijinirea populației. El a subliniat că țara sa își menține poziția pro-pace, nu va livra nici în continuare arme și nu va participa la nicio operațiune de livrare de arme, amintind că Ungaria derulează în prezent cea mai mare operațiune umanitară, primind un milion de refugiați, educând peste 5.000 de copii și ajutând jumătate de milion de familii ucrainene, nu doar în regiunile de vest, locuite de maghiari (Transcarpatia).

“Ultimul lucru pe care ar trebui să-l facă (UE - n.n.) este să ne dea lecții despre cum să fim solidari cu Ucraina”, a precizat ministrul.

În ceea ce privește creșterea cu 5 milioane de euro a sumei din cadrul Instrumentului european pentru pace care poate fi cheltuită pentru livrarea de arme către Ucraina, Péter Szijjártó a subliniat că Ungaria nu va sprijini acest lucru și nu va face parte dintr-o astfel de decizie, însă nici nu-i va împiedica pe alții să hotărască altfel: “Este propria lor responsabilitate și vor trebui să dea socoteală”.

Între timp, nici în domeniul drepturilor minorităților diplomația ungară n-a stat cu mâinile în sân, ba chiar vorbește de un “dezgheț” al relațiilor bilaterale în materie, după ce membri ai guvernului de la Budapesta, însoțiți de oficiali ucraineni și de reprezentanți ai societății civile, au efectuat o vizită în regiunile din Ucraina locuite de minoritari maghiari. Concluzia: “Politica ucraineană sprijină la cel mai înalt nivel restabilirea drepturilor de dinainte de 2015 pentru comunitatea maghiară din Transcarpatia”, a declarat Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politica națională. Vorbind despre o vizită recentă în Transcarpatia cu ministrul de externe Péter Szijjártó, acesta a spus că partea ucraineană a fost informată că există încă lacune în legea care permite restabilirea drepturilor, lacune care trebuie să fie acoperite din punct de vedere legislativ - punct de vedere agreat de Kiev.

În concluzie, cei care i-au cântat lui Viktor Orbán prohodul politic s-au înșelat: acesta îi va mai enerva, încă mult și bine pe cei de la Bruxelles, cu încăpățânarea lui de a nu fi de acord cu politicile în materie de migranți, educație sexuală în școli, făcută de propagandiști LGBTQ, și alte “valori europene”...

... Așa că, vorba ministrului Szijjártó despre “marea înfrângere” de la summitul cu pricina: “Ungaria și-a îndeplinit așteptările, așa că nu a existat niciun motiv pentru care să se opună propunerii de asistență financiară acordată Ucrainei”.

Bineînțeles, problema a fost preluată și aprig dezbătută și pe la noi, pe televizoare. Unii au zis că bine face Orbán că le mai arată pisica celor de la Bruxelles, că prea și-a luat-o UE în cap. Alții l-au criticat aspru, muncitorește, pe bază de Putin. Fiecare după “prințipuri și enterese”...

...Ci lăsați-ne, oameni buni, că și așa avem destulă “năcăjală”: iaca, vin alegerile, ca mâine și, cu suprapunerile și comasările astea, o să umblăm bezmetici de la o urnă la alta, ciocnindu-ne cap în cap, cu buletinele de vot fluturând, căznindu-ne nu care cumva să punem ștampila pe primărie în loc s-o punem pe Europa, sau vițăvercea, să ne râdă UE.

Las' că trece și anul ăsta, și-apoi, la anu' care vine, o să se ocupe statul și de drepturile românilor din Ucraina, că doar n-au intrat zilele-n sac...Doar ne-a spus și dl Zelenski să-i mai dăm un răgaz, că acuma e ocupat cu războiul...

(surse documentare: hungarytoday.hu, MTI)

Ileana Sandu

Lasă un comentariu