Anul 2024, cu suișuri și coborâșuri

Distribuie pe:

Ne apropiem de mijlocul unui deceniu în care am asistat deja la o transformare globală semnificativă. Războiul, pandemia, turbulențele economice și schimbările de putere politică, atât în interiorul națiunilor, cât și la nivel internațional, demonstrează că lumea este total diferită față de cum era la începutul anului 2020.

Analiștii economici și financiari ai lumii (surse - forbes.com, forrester.com ș.a.) prevăd, pentru 2024, o încetinire continuă a ritmului creșterii economice globale, cu efecte secundare pe scară largă asupra multor aspecte ale societății. Perioadele economice grele fac, de obicei, ca guvernele să reducă cheltuielile pentru serviciile publice și utilități, numărul locurilor de muncă, amplificând astfel revoltele, protestele și tulburările civile, în general. Creșterea economică lentă amenință, de asemenea, eforturile naționale și internaționale de a atinge ținta “zero carbon”, cu consecințe dintre cele mai grave. Posibilitatea unei recesiuni în SUA, o încetinire a ritmului de dezvoltare a Chinei și conflictele în curs din Ucraina și Israel sunt “factori agravanți”.

Războiul Rusia-Ucraina va continua: cu ambele armate aparent egale pe câmpul de luptă, cu Putin, care urmărește victoria militară cu orice preț, cu Ucraina, care continuă să primească ajutor din partea Occidentului, niciuna dintre părți nu pare să dea înapoi. Acest conflict continuu va menține prețurile cerealelor și energiei mai ridicate decât ar fi în alte condiții, deși se preconizează că ele vor fi, în continuare, cu mult sub nivelurile din 2022. 

Despre războiul Rusia-Ucraina, analiștii de la compania de holding bancar Goldman Sachs, una dintre cele mai mari din lume,  au declarat:

“Având în vedere viitoarele alegeri din SUA, sprijinul financiar pentru război ar putea să se diminueze considerabil. Se manifestă, de asemenea, un dezacord tot mai accentuat în rândul țărilor UE cu privire la sprijinul financiar și militar pentru Ucraina. Acest lucru ar putea scurta războiul și ar putea duce la negocieri de pace mai rapide în 2024”.

Fenomenul meteorologic El Niño, conflictul din Orientul Mijlociu, ratele dobânzilor globale și puterea economică a Chinei sunt factori de risc majori, notează FocusEconomics, furnizor de top în materie de analize economice și previziuni, pentru 198 de țări din Africa, Asia, Americi, Europa și Orientul Mijlociu.

Anul debutează pe un fundal similar celui din 2023, deoarece întreprinderile și consumatorii vor continua să se confrunte cu incertitudine economică, geopolitici tensionate, fenomene natu-rale extreme și inovații tehnologice rapide. Mai mulți factori se vor intensifica în 2024: implementarea soluțiilor de inteligență artificială (IA) va testa relațiile de încredere dintre angajatori și angajați; alegerile din SUA și Marea Britanie vor exacerba dezbaterile contradictorii; inflația și stagnarea pe piața de salarii vor alimenta grevele și mișcările sociale în curs, iar fenomenul El Niño va duce la creșterea fără precedent a temperaturilor, la nivel global.

În domeniul economic, încrederea clienților/ consumatorilor în companii deja înființate și în startup-uri (cele care se află în primul stadiu al operațiunilor) va înregistra o diminuare cu 10%, odată cu scăderea încrederii în autorități și în instituțiile publice. Jocurile Olimpice și alegerile prezidențiale din SUA vor genera investiții semnificative în afaceri. Cu toate acestea, scepticismul consumatorilor va fi la cote maxime, întrucât ei vor semnala orice neconcordanță vizând valoarea mărcii, ca indicator al investițiilor companiei. În paralel, răspândirea continuă a dezinformării va afecta toate companiile - chiar și pe cele care nu investesc în obiective de amploare. Deși, în general, companiile și startup-urile exclusiv digitale sunt cele dezavantajate în ce privește încrederea, firmele mari, de renume, vor avea de suferit și ele. Companiile trebuie să-și revizuiască, fundamental, strategiile, pentru a evita riscul de a pierde încrederea clienților.

India se va menține, și în 2024, pe primul loc în topul economiilor cu cea mai rapidă creștere din lume.

În 2024, inteligența artificială (IA) va face parte din viața de zi cu zi și, practic, nicio industrie sau aspect al vieții nu va rămâne neatins. Deși, fără îndoială, stimulează inovația și creează eficiență în domenii diverse, precum îngrijirea sănătății, călătoriile în spațiu și conservarea ecologică, IA provoacă, de asemenea, îngrijorare, frică, incertitudine. Amenințarea la adresa locurilor de muncă este reală - deși se vor crea noi oportunități, dar vor fi și concedieri. Există, de asemenea, îngrijorarea că predarea controlului asupra vieților noastre către IA poate exacerba diviziunile și inegalitatea în societate.

Mai în glumă, mai în serios, analiștii vorbesc despre “ascensiunea limbajului Emoji: În 2024, afirmă aceștia, Oxford English Dictionary va fi înlocuit cu “Emoji-nary”: oamenii vor comunica aproape în întregime prin intermediul emoticoanelor de pe rețelele sociale, lăsându-i pe lingviști să lăcrimeze, cu nasul în dicționarele lor. Textele noastre vor deveni un puzzle colorat, cu fețe zâmbitoare sau mohorâte, cu degete ridicate în sus, cu “pupici”, floricele și alte bazaconii de pe internet, în loc de litere și cuvinte. Pisicile “vor pune laba” pe rețelele sociale, cu videoclipuri “adorabile” despre viața și activitatea de zi cu zi ale îndrăgitelor patrupede.

În fine, suntem înștiințați că, anul acesta, printr-o “întorsătură bizară a lucrurilor”, vom cunoaște un autoproclamat “turist care călătorește în timp”, pretinzând că a luat parte la diverse evenimente istorice. Ne va prezenta selfie-uri cu dinozauri, cu Leonardo da Vinci și cu Elvis Presley.

…Per total, așadar, va fi mare îmbulzeală și mare harababură, măi dragă.

Ileana Sandu

Lasă un comentariu