Magie prin sunetele muzicii

Distribuie pe:

Ultimul concert al anului 2023, de la Filarmonica târgumureșeană, cu biletele SOLD OUT, a avut loc în 21 decembrie, cu un program care a entuziasmat publicul. Repertoriul a cuprins, așa cum este arătat în titlul afișului, “Carmen & Christmas Carols”, selecțiuni din opera “Carmen” de Georges Bizet, urmate de o serie de colinde, această alăturare contrastantă ca gen și stil muzical (operă și prelucrări de colinde) având scopul de a oferi prin varietatea și atractivitatea sa bună dispoziție, dar și o stare de magie, premergătoare sărbătorilor de iarnă.

Cele mai frumoase arii și fragmente muzicale din operă au fost interpretate de o garnitură solistică cu performanțe în țară și străinătate, cu toții fiind artiști care și-au desăvârșit studiile la Academia Națională de Muzică “Gh. Dima” din Cluj-Napoca.

În rolul titular s-a aflat mezzosoprana Liza Kadelnik, născută în Ucraina, care s-a remarcat ulterior pe mai multe scene lirice din România, Germania, Austria, Israel, Italia, Elveția etc., în roluri din operele lui Mozart, Donizetti, Rossini, Verdi, Bizet, Puccini s.a.

Portretul muzical al Michaelei i-a fost încredințat sopranei Borsos Edith, din Tg. Mureș, câștigătoare a unor concursuri internaționale, cu evoluții pe scene de operă din țară și străinătate. Palmaresul său cuprinde roluri din opere de Mozart, Verdi, Mascagni, Kálmán s.a.

Tenorul Pataki Adorján, solist la Opera Maghiară clujeană, i-a dat viață personajului Don José. Totodată, colaborează cu Filarmonicile din Arad, Oradea, Sibiu, Satu Mare, Brașov, Craiova, Iași etc. și întreprinde turnee în Olanda, Germania, Austria, Elveția, Spania.

Baritonul György Levente, managerul Filarmonicii târgumureșene a interpretat rolul lui Escamillo. Licențiat inițial în studii muzicale de contrabas s-a format ulterior ca artist vocal și solist de operă în cadrul unor instituții ca Hochschule der Künstedin Berna, apoi la Hochschule für Musik und Theater din Zürrich. Este câștigător al unor concursuri prestigioase de canto, repertoriul său cuprinzând peste 40 de roluri din creația compozitorilor Mozart, Beethoven, Donizetti, Wagner, Smetana, Strauss, Puccini etc.

Partea a doua a serii s-a axat în special pe repertoriul de colinde românești, maghiare și internaționale, un tezaur muzical prelucrat cu măiestrie de compozitorii Cristian Bence-Muk, cadru didactic universitar la Academia de Muzică din Cluj-Napoca, și Kovács Szilárd Ferenc, compozitor și organist din Ungaria, precum și de creatori celebri străini, precum Vaughn Roberts/Poor Péter, Arthur Harris, Robert Russell Benett/Irving Berlin.

Corul Mixt al Filarmonicii, condus și pregătit de dirijorul Adrian Vinars, cunoscut și apreciat de muzicienii și publicul târgumureșean, și-a adus din plin contribuția la acest spectacol, alături de Orchestra Simfonică.

A fost un tur de forță solicitant pentru ambele ansambluri, dar și pentru dirijorul concertului Remus Grama.

Violonist în orchestra târgumureșeană, format ulterior și cunoscut ca dirijor de muzică strict cultă, având în palmares concerte ce cuprind simfonii de Haydn, Mozart, Beethoven, Ceaikovski, Dvoøák, Șostakovici, lucrări de Respighi, Gershwin, Bartók, Brahms, Saint-Saëns, Mussorgski, Hindemith, dirijate la Filarmonica din Tg. Mureș, dar și în alte localități din țară, este dirijorul permanent al Bohemian Symphonic Orchestra, cu care are la activ proiecte precum “Vița de Vie în corzi”, din Festivalul AWAKE, ediția 2018, sau “Bohemian Symphony”, ediția 2019. Este de asemenea dirijorul permanent al “Rock Classic Chamber Orchestra” din München-Germania.

Prin această promovare a rock-ului simfonic abordat în ultimii ani, urmărește înfăptuirea unei fuziuni între muzica clasică și alte genuri, precum rock, pop, jazz, realizând o punte între scenă și spectatori, care intrând în contact cu altfel de muzică se vor familiariza mai târziu cu genul muzicii culte. Iată că acum, abordând opera, și-a făcut debutul dirijoral și în acest domeniu.

A fost o seară frumoasă cu o muzică ce a unit oamenii, căci ce poate fi mai înălțător decât să întâmpinăm Sărbătoarea Crăciunului și a Nașterii Domnului în sunet de colindă.

Felicitări tuturor celor implicați, organizatori, soliști, dirijori și celor două mari ansambluri care urează prin cântul lor tuturor iubitorilor muzicii Sărbători Fericite și un An Nou cu pace și bucurie!

Carmen Mihăescu

Lasă un comentariu