De la 1 septembrie 2024, ajutorul de deces se va acorda și pentru persoanele aflate în concediu de creștere a copilului

Distribuie pe:

Legea pensiilor (nr. 360/2023) include printre măsurile care se vor aplica de la 1 septembrie 2024 o nouă categorie de beneficiari ai ajutorului de deces. Este vorba despre cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului (CCC). “Ajutorul de deces se va acorda și în cazul decesului persoanei aflate în timpul CCC până la împlinirea vârstei de 2 ani, iar în cazul copilului cu handicap până la 3 ani, respectiv până la 7 ani, sau al unui membru de familie al acestuia, dacă, anterior intrării în concediu, persoana în cauză era asigurată obligatoriu”.

În cazul decesului asiguratului sau al pensionarului se păstrează prevederile din prezent, iar ajutorul de deces se acordă unei singure persoane care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces și care poate fi, după caz, soțul supraviețuitor, copilul, părintele sau oricare persoană care face această dovadă.

În plus, plata ajutorului de deces se va putea face și către firme, nu doar către persoane fizice, dacă acestea fac dovada că au suportat cheltuielile ocazionate de deces. În aceste cazuri, plata ajutorului de deces se face pe baza documentelor justificative prin virament bancar.

În cazul asiguratului, valoarea ajutorului de deces se va stabili prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat și nu va putea fi mai mică decât valoarea câștigului salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.

În cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului care, la data decesului, nu era asigurat sau pensionar al sistemului public de pensii, în noua lege se păstrează actualele reguli. Se consideră membru de familie, care poate primi ajutorul de deces în cazul morții unei rude neasigurate, soțul, copiii proprii, copiii adoptați, copiii aflați în plasament familial sau cei încredințați spre creștere și educare familiei, în vârstă de până la 18 ani ori, dacă își continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăși vârsta de 26 de ani, sau indiferent de vârstă, dacă și-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menționate, precum și părinții și bunicii oricăruia dintre soți.

În cazul decesului unui membru de familie, valoarea ajutorului de deces este jumătate din valoarea ajutorului acordat în cazul decesului asiguratului sau pensionarului. (L.P.)

Lucreția Pop

Lasă un comentariu