Pensiile vor fi indexate la începutul fiecărui an!

Distribuie pe:

Noua Lege a pensiilor (nr. 360/2023), publicată în Monitorul Oficial nr. 1.089, din data de 4 decembrie 2023, prevede printre altele că punctul de referință cu care se înmulțește numărul total de puncte realizat de asigurat se va majora anual, începând cu data de 1 ianuarie 2025, cu rata medie anuală a inflației, la care se va adăuga 50% din creșterea câștigului salarial mediu brut realizat.

În acest sens, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a explicat că, de la 1 ianuarie 2024, pensiile se vor majora cu rata inflației și că, potrivit noii legi, pensiile vor crește pe viitor numai în luna ianuarie a fiecărui an.

“De la 1 ianuarie 2024, avem o majorare a pensiilor tuturor românilor cu 13,8 (adică, punctul de pensie crește de la 1.785 la 2.032 lei), însă după aplicarea noii legi (1 septembrie 2024), formula de majorare a pensiilor este rata inflației din anul precedent plus jumătate din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut pentru 2024.

Însă, o precizare extrem de importantă! Dacă până acum nu era specificată în lege în mod expres data la care se va face majorarea pensiilor, în noua lege stipulăm clar faptul că această majorare trebuie să fie făcută în fiecare an în luna ianuarie, astfel încât să nu repetăm situații cum am avut în anii precedenți, când nu am avut creșteri ale pensiilor sau situații în care aceste majorări au fost făcute într-o altă lună decât luna ianuarie.

Am venit cu această precizare explicită în lege, astfel încât să nu mai fie de fiecare dată o decizie luată arbitrar, politic, de Guvern și să fie un angajament pe care îl avem în raport cu românii”, a declarat ministrul Muncii, pentru Prima Tv.

Reamintim că, de la 1 septembrie 2024, cuantumul punctului de referință este de 81 de lei. Acesta se va înmulți cu numărul total de puncte realizat de asigurat și, astfel, va rezulta cuantumul pensiei.

În plus, vor fi acordate puncte suplimentare, numite puncte de stabilitate, astfel: 0,5 puncte - pentru fiecare an de contributivitate realizat peste 25 de ani; 0,75 puncte - pentru fiecare an realizat peste 30 de ani, și un punct - pentru fiecare an realizat peste 35 de ani. (L.P.)

Lucreția Pop

(Sursa foto: pexels.com)

Lasă un comentariu