Legea “2 Mai” a fost adoptată în Senat! Producția și traficul de droguri rămân cea mai mare afacere criminală din UE

Distribuie pe:

Legea “2 Mai” ne asigură că toți traficanții de droguri de mare risc (cocaina, heroina, ecstasy, fentanyl, oxicodona) vor sta în închisoare, informează, pe pagina sa de socializare, Mara Togănel, directorul Cabinetului Prefectului de Mureș.

Care sunt prevederile principale:

* eliminăm posibilitatea suspendării executării pedepsei sub supraveghere pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc, prevăzute de legea 143/2000;

* creștem de la 2-7 ani la 3-0 ani pedepsele prevăzute de Legea nr. 194/2011 pentru anumite fapte de efectuare de operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Statistici naționale:

Pe parcursul anului 2022, 810 inculpați au fost condamnați definitiv pentru infracțiuni de trafic de droguri (intern sau internațional).

Dintre aceștia, 402 au fost condamnați la pedepse cu executare în regim de detenție, iar pentru 379 de persoane, instanțele au pronunțat hotărâri de condamnare cu suspendarea executării pedepsei.

Vorbim de 46,79% (aproape 47%) dintre traficanții de droguri care, deși condamnați, nu fac închisoare.

Numai în primele 10 luni ale anului 2023 au fost înregistrate 10.780 de dosare, având ca obiect drogurile, față de 8.484 în aceeași perioadă a anului 2022”.

N.red. Numele de “Legea 2 Mai”, dat de Alina Gorghiu, a venit după accidentul de mașină comis de Vlad Pascu, un tânăr de 19 ani, aflat sub influența drogurilor, care a lovit mortal 2 tineri la ieșirea din stațiunea 2 Mai, pe 19 august. Vlad Pascu este în acest moment în arest preventiv.

Lasă un comentariu