ȘTIRI EXTERNE

Distribuie pe:

Israel, atac asupra unui spital indonezian din Gaza

Cel puțin “12 pacienți și apropiați ai lor” au fost uciși și s-au înregistrat “zeci de răniți” în urma unui bombardament israelian asupra spitalului indonezian, în nordul orașului Gaza, a anunțat luni Ashraf al-Qidreh, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății al Hamas, informează AFP. “Armata israeliană asediază spitalul indonezian și ne este teamă că aici se întâmplă același lucru ca la Al-Shifa”, cel mai mare spital din Fâșia Gaza, evacuat recent și aflat deja sub controlul armatei israeliene, a adăugat doctorul Qidreh.

Pe 5 noiembrie, armata israeliană a afirmat că spitalul indonezian ascundea un centru de comandament și de control subteran al Hamas. Mișcarea islamistă palestiniană a dezmințit.

De asemenea, armata israeliană a prezentat fotografii prin satelit în care se putea vedea o instalație pentru lansare de rachete a Hamas, situată la mai puțin de 100 de metri de spital.

Slovacia menține controalele la granița cu Ungaria

Slovacia va menține controalele temporare la frontiera sa cu Ungaria până la 23 decembrie, în contextul unei creșteri a numărului de imigranți ilegali, potrivit unei decizii adoptate luni de guvernul de la Bratislava, transmite Reuters.

Țara central-europeană a introdus controale frontaliere pe 5 octombrie, după ce țările vecine, Polonia, Republica Cehă și Austria, și-au înăsprit la rândul lor măsurile la frontierele lor cu Slovacia.

În perioada 1 ianuarie - 12 noiembrie a acestui an, Slovacia a înregistrat o creștere de peste 500% a numărului de imigranți ilegali pe care i-a arestat, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Ministrul leton de externe, interesat de șefia NATO

Ministrul de externe leton, Krisjanis Karins, s-a arătat interesat să devină viitorul secretar general al NATO, ceea ce va face și mai strânsă cursa pentru desemnarea succesorului lui Jens Stoltenberg, care își va încheia mandatul în octombrie anul viitor, relatează, luni, Politico. “Krisjanis Karins este pregătit să se alăture competiției”, a declarat un purtător de cuvânt al lui Karins, citat într-un comunicat difuzat duminică. Karins, care în august a demisionat din funcția de premier al Letoniei, poate aduce la conducerea NATO “experiența sa de șef al guvernului, înțelegerea clară a amenințării ruse și o poziție puternică privind Ucraina și are un istoric dovedit de constructor al consensului internațional”, indică același comunicat. Pentru șefia NATO și-au mai exprimat interesul până acum șefa executivului eston, Kaja Kallas, și premierul olandez, Mark Rutte. Mandatul lui Jens Stoltenberg a fost extins deja de patru ori și se încheie în octombrie 2024.

Joe Biden împlinește 81 de ani

Oricât ar glumi sau ar garanta cu asta înțelepciunea, președintele american Joe Biden, care împlinește luni 81 de ani, știe bine că vârsta este principalul său handicap cu un an înaintea alegerilor prezidențiale din SUA, comentează agenția France Presse.

Cu ocazia unui discurs recent în fața lucrătorilor din industria auto, președintele american a luat în derâdere îngrijorările privind vigoarea sa fizică și acuitatea sa mintală. Cineva a căzut cu zgomot în timpul alocuțiunii, iar Biden a întrebat mai întâi dacă totul e în regulă, apoi a spus: “Vreau ca presa să știe că nu sunt eu” - o referire la căderile sale minore în public, ale căror imagini au circulat în întreaga lume.

Democratul este deja președintele cel mai bătrân din istoria Americii, iar dacă va obține al doilea mandat, așa cum dorește, va avea 86 de ani la plecarea de la Casa Albă.

Conform ultimului raport medical, din februarie, Biden este sănătos, dar un vot pentru el înseamnă un pariu că va rămâne sănătos, fără să decadă fizic, la o vârstă deja înaintată. Sondajele de opinie arată că americanii nu sunt încântați de un astfel de pariu.

Un sondaj recent efectuat de institutul Siena în șase state-cheie, publicat de New York Times, arată că 71% din alegători îl consideră pe Biden prea bătrân pentru a fi președinte. Doar 39% cred același lucru despre fostul președinte, republicanul Donald Trump, care nu e mult mai tânăr - are 77 de ani. Totuși, îndoielile privind facultățile mintale ale acestuia au crescut în ultima vreme.

Foto: forbes.com

Lasă un comentariu