Medic cardiolog: Dezastruos în România este consumul excesiv de sare. 1 din 2 români moare de boală cardiovasculară

Distribuie pe:

Consumul de sare e dezastruos în România, într-o țară în care 1 din 2 oameni moare prin boală cardiovasculară, mult peste media UE.

Șeful Secției de Cardiologie de la Spitalul Universitar București, medicul primar Dragoș Vinereanu, a atras atenția asupra consumului excesiv de sare din țara noastră.

“Ceea ce este dezastruos în România, și am atras atenția de foarte multe ori, este consumul excesiv de sare. Tot românul mai pune un pic de sare că nu are mâncarea gust. Știm asta. Sarea în bucate era de pe vremuri (...) Trebuie să ținem cont că, dacă vă uitați cu atenție, tot ceea ce cumpărăm din magazinele din România are conținut foarte mare de sare și de zaharuri.

Adică sunt două probleme pe care ar trebui să le reglementăm la nivel național, într-un fel, fiindcă toate aceste lucruri aduc în plus sare.

Consumul de sare mediu într-o țară din zona de risc mic în ceea ce privește bolile cardiovasculare e în jur de șase grame pe zi. Cât credeți că e în România? Douăzeci. Vorbim de niște cifre imense”, a afirmat șeful Secției de Cardiologie de la Spitalul Universitar București, la Medika TV.

El a precizat că un regim de viață sănătos este cel bazat pe dieta mediteraneană și a precizat că aceasta nu se suprapune în vreun fel cu dieta românească.

“Producătorii știu și își urmăresc interesul. Interesul lor e să vândă și ca atare fac alimente sărate, că alea plac. Sărate, dulci și grase.

Aici e marea problemă. Dacă ne referim la un regim de viață sănătos, știm că un regim de viață sănătos este cel bazat pe dieta mediteraneană. Și acest lucru este demonstrat și supra-demonstrat la nivel populațional prin studii mari. Dieta mediteraneană - dieta românească. Se suprapun în vreun fel? De niciun fel, nimic”, a mai declarat Dragoș Vinereanu, citat de News.ro.

El a adăugat că grăsimile saturate sunt cele mai rele pentru sistemul circulator.

“Prăjim în uleiuri saturate, în grăsimi saturate, grăsimile care sunt cele mai rele pentru sistemul circulator, care se depun în vase și determină arteroscleroza”, a mai explicat Dragoș Vinereanu.

1 din 2 români moare de boală cardiovasculară.

Mult mai mulți decât în alte țări europene

La rândul său, conf. univ. dr. Alexandra Cucu, de la Institutul Național de Sănătate Publică, a declarat că în România, unul din doi oameni moare prin boală cardiovasculară și a menționat că este mult mai mulți decât în alte țări europene.

De altfel, riscul cardiovascular este foarte mare în România încă de la 40 de ani.

“România e situată într-o zonă de risc foarte înalt cardiovascular. La noi, unul din doi oameni moare tânăr. Diagnosticul la deces, pe care îl aflăm pentru că e scris într-un document medical, este de boală cardiovasculară, deci unul din doi murim prin boală cardiovasculară. Mult mai mult decât în celelalte țări europene.

(...) Riscul cardiovascular. Din totalul de pacienți, 64% au ieșit cu moderat, înalt și foarte înalt. Bine fac 35%, 64% fac rău.Să vă spun cum se distribuie acest risc. 64% - există mulți vârstnici o să spunem și e normal să avem risc cardiovascular mare. Da, dar nu e normal să avem risc cardiovascular mare la 40 - 49 de ani. Deci noi, la 40 - 49 de ani avem risc moderat la 31% din cei pe care i-am luat în studiu, 31% e foarte mult.

La 50 - 59 de ani avem 85%, adică ne așteptam să aibă risc mare. La 60 - 69 avem 61%, deci vorbim de riscul moderat”, a explicat Alexandra Cucu, care a coordonat un program de prevenție și screening pe 165.000 de persoane, realizat prin 710 medici din toată țara.

(Foto: Arhiva Pixabay)

Lasă un comentariu