Alegeri locale în R. Moldova: Chișinăul rămâne la pro-ruși

Distribuie pe:

Primarul în exercițiu al Chișinăului, fostul socialist Ion Ceban, a câștigat, din primul tur, alegerile locale din capitala Republicii Moldova, potrivit rezultatelor anunțate luni de Comisia Electorală Centrală, în urma centralizării voturilor din cele 305 secții din din oraș. Ceban, care a candidat acum din partea Mișcării Alternativa Naționale (MAN), al cărei președinte este, a fost susținut de 50.58% din totalul cetățenilor care și-au exercitat dreptul de vot. Înainte de a forma MAN, Ceban a fost membru al Partidul Socialist (pro rus) al fostului președinte Igor Dodon. Pe locul al doilea se situează candidatul partidului de guvernământ, Partidul Acțiune și Solidaritate, Lilian Carp, care a fost votat de 73.930 alegători (28.27%).

La Consiliul Municipal Chișinău MAN a atras voturile a 33,10% din electorat, devansând Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), aflat la guvernare, care a fost susținut de 32,88% dintre alegători. Pe poziția a treia s-a clasat Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care a obținut 9,64% din voturi.

În Consiliul Municipal au mai intrat Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (4,46%), Partidul Renașterea (2,64%) și Partidul Dreptate și Adevăr (2,55%).

Partidul Maiei Sandu, PAS, de orientare pro europeană, a câștigat cele mai multe voturi pentru consilii în 19 din cele din 32 de raioane. Mai rămâne de văzut dacă PAS va reuși să formeze coaliții majoritare în respectivele consilii.

Lasă un comentariu