Generalul de brigadă Claudiu Ovidiu Dobocan (CFOS): Complexitatea misiunilor Forțelor pentru Operații Speciale crește de la an la an

Distribuie pe:

Comandantul Comandamentului Forțelor pentru Operații Speciale (CFOS), general de brigadă Claudiu-Ovidiu Dobocan, a declarat, miercuri, în cadrul ceremoniei prilejuite de Ziua Armatei României de la Târgu Mureș, că misiunile forțelor speciale sunt numeroase, dificile, iar complexitatea acestora crește de la an la an.

“Vreau să transmit tuturor militarilor mulțumiri pentru întreaga activitate din acest an. Misiunile pe care le avem nu sunt puține, nu sunt ușoare și complexitatea crește pe an ce trece, atât în vecinătate, cât și în Mediterana de Vest. Am convingerea că și în viitor ziua de 25 octombrie va rămâne, înainte de toate, o sărbătoare în care cinstim curajul, ne aducem aminte de valorile fundamentale ale românului, ale României, precum curaj, onoare, devotament, devotament față de țară”, a arătat generalul Dobocan, în timpul ceremoniei.

Comandantul CFOS a arătat că în această zi se sărbătorește mai mult decât eliberarea ultimei palme de pământ a teritoriului țării, în sensul că “ne amintim și jertfa supremă a 792.000 de militari la acel moment”.

“Avem lângă noi un coleg care este și liderul campaniei Invictus pe traseul galben, bucata Transilvania-Târgu Mureș-Mediaș (maistrul militar Valentin Popa, n.r.). Vorbim despre modele de urmat. Vreau să vă reamintesc în aceste momente la care un grup de voluntari militar și civili au reîntregit drapelul național, așa cum știți, în traseul Invictus, trei trasee, unul în Moldova, unul în Oltenia, Banat și unul prin Transilvania. Fiecare duce un drapel cu o culoare, și la Carei, astăzi, drapelul României s-a reîntregit”, a subliniat general de brigadă Claudiu-Ovidiu Dobocan.

Maistrul militar Valentin Popa, medaliat cu argint la Jocurile Invictus desfășurate la Düsseldorf, Germania, cel care s-a aflat între voluntarii care au alergat pe traseul galben la cea de-a X-a ediție a Ștafetei Veteranilor Invictus, a declarat presei că eroii nu trebuie uitați cel puțin de Ziua Armatei României.

“Să nu ne uităm eroii, eroii de ieri și eroii de astăzi, să-i cinstim, să ne aducem aminte de ei, să luăm o pauză la orice 10 secunde - un minut, să ne gândim cine a luptat pentru țara asta și cine o să lupte. Să-i cinstim, să ne bucurăm, să trăim momentele frumoase, pentru că trăim vremuri tulburi la nivel geopolitic (...) Sunt alături și o să fiu alături de ei pentru că aceste momente sunt foarte importante pentru noi, mai ales în această situație geopolitică”, a declarat presei Valentin Popa.

Maistrul Militar Valentin Popa a spus că a rămas în scaunul cu rotile în urma unui accident în timpul unei simulări petrecute pe mare, după ce a fost într-o misiune în Afganistan.

“Eu am fost trimis în misiune în Afganistan unde nu mi s-a întâmplat nimic, din fericire. Am avut accidentul în 2017, trebuia să plecăm într-o misiune pe mare, la o misiune internațională. Făceam un antrenament privind o inserție din elicopter pe o navă, în mers. Era o simulare ca și cum nava ar fi fost ocupată de persoane răufăcătoare. Coboram printr-o metodă Fast Rope și am căzut în cap, pe spate. Și din 2017, timp de trei ani, am avut o continuă recuperare, iar de acum trei ani sunt în Invictus. Dacă la început nu puteam să împing căruțul, nu puteam să ridic propria greutate a mâinilor să intru în apă, pentru că am concurat și la proba de înot, după ce am intrat în acest proiect pot să împing căruciorul kilometri, să fac sport, să lucrez la gantere, să mă duc să stau în apă singur, să înot. Asta înseamnă Invictus! Să te reorganizeze, să-ți găsești noul țel în funcție de afecțiunea psihică sau fizică pe care o ai, să-ți găsești rostul în viață și pentru tine și pentru cei din jur”, a declarat Valentin Popa. (Agerpres)

Lasă un comentariu