Controversatele prietenii ale lui Viktor Orbán și efectele lor pe termen lung

Distribuie pe:

Premierul ungar Viktor Orbán știe cum să-și susțină interesele, a declarat președintele rus Vladimir Putin pentru postul de televiziune rusesc Rossiya 1, citat de hungarytoday.hu, după discuțiile purtate la Beijing, cu ocazia recentului summit One Belt, One Road Initiative (BRI) din capitala Chinei. (Inițiativa Belt and Road, care aniversează anul acesta un deceniu de la înființare, inițial, voia să conecteze Eurasia printr-o serie de coridoare socio-economice și, ulterior, a devenit o inițiativă globală, ajungând în Africa și America Latină.)

“Viktor Orbán aparține unui mic grup de politicieni europeni care știu să-și apere interesele și o face cu insistență, consecvență și, după părerea mea, cu mult tact (…). Nu avem întotdeauna aceleași puncte de vedere și ne situăm adesea pe poziții diferite, dar asta nu ne împiedică să vorbim și să găsim soluții la anumite probleme”, a spus liderul de la Kremlin.

Inițiativa One Belt, One Road ar putea da un nou impuls economiei mondiale prin creșterea semnificativă a conectivității dintre popoare și țări, nu numai în ceea ce privește transportul, ci și în termeni politici, comerciali și culturali, a declarat miercuri, la Beijing, președintele chinez Xi Jinping, în deschiderea Summit-ului BRI. Reprezentanți din peste 130 de țări și mai multe organizații internaționale au participat la această conferință, Ungaria fiind reprezentată de premierul Viktor Orbán, singurul reprezentant al unei țări membre UE și NATO, prezent la dezbateri.

Lansat în urmă cu zece ani, One Belt, One Road - cunoscut și sub numele de Noul Drum al Mătăsii, a avut ca rezultat încheierea a peste 3.000 de proiecte de cooperare, miliarde de dolari în investiții directe și crearea a peste 400.000 de locuri de muncă, conform estimărilor chineze.

Potrivit lui Bertalan Havasi, șeful de presă al premierului ungar, Viktor Orbán și Vladimir Putin au discutat despre cooperarea ungaro-rusă în domeniile aprovizionării cu gaze, petrol și energie nucleară.

Premierul a mulțumit companiilor ruse Rosatom și Gazprom pentru parteneriatul lor și pentru îndeplinirea obligațiilor contractuale.

În timpul întâlnirii, Orbán a subliniat importanța păcii: “Pentru întregul continent, inclusiv pentru Ungaria, este esențial ca afluxurile de refugiați, sancțiunile și luptele să înceteze (…) Au mai fost întâlniri dificile înainte, dar niciodată una atât de dificilă ca aceasta. Nu am mai fost într-o situație atât de problematică. Ungaria nu și-a dorit niciodată o confruntare cu Rusia, ci dimpotrivă, scopul Ungariei a fost întotdeauna să construiască și să extindă relații reciproc avantajoase și am

reușit să facem acest lucru”, a subliniat Orbán, potrivit RIA Novosti.

“Deși în circumstanțele geopolitice actuale, posibilitățile de menținere și extindere a relațiilor sunt foarte limitate, este îmbucurător că ne putem menține și extinde parteneriatul cu unele țări europene. Una dintre aceste țări este Ungaria”, a spus, la rândul său, Vladimir Putin.

Orbán a declarat că Ungaria face tot posibilul pentru a salva relațiile bilaterale și este interesată să continue și să intensifice, și în viitor, cooperarea economică.

Întâlnirea cu liderul Ungariei, țară membră NATO și UE, este văzută ca o lovitură de imagine majoră pentru Kremlin, care se folosește de acest eveniment pentru a sfida Occidentul în încercările sale de a izola Rusia, știut fiind că Orbán a fost aspru criticat pentru că a acționat în interesele lui Putin de la invazia sa pe scară largă a Ucrainei, în special prin amânarea sancțiunilor, refuzul de a oferi asistență militară Kievului și obiecțiile față de aderarea acesteia la UE.

Orbán este primul lider al unei țări UE care s-a întâlnit cu Putin, de când acesta din urmă a fost inculpat pentru crime de război din Ucraina de către Curtea Penală Internațională. Mai mult, președintele rus este considerat un paria de liderii occidentali (iar regimul său unul “criminal”, după invazia forțelor ruse în Ucraina la 24 februarie 2022), iar de atunci nu s-a întâlnit cu niciunul dintre aceștia.

Manifestările/dovezile de prietenie și solidaritate dintre premierul ungar și președintele rus survin pe fondul acutizării și extinderii conflictului din Orientul Mijlociu și al hotărârii ferme a lui Joe Biden de a solicita Congresului să aloce 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina și 14 miliarde pentru Israel. El a atras atenția, totodată, că, dacă Occidentul nu mai susține Kievul, există pericolul ca acest conflict să se extindă și în alte părți ale Europei, inclusiv la aliați din NATO, precum Polonia sau țările baltice. Or, sub conducerea lui Orbán, Ungaria s-a apropiat din ce în ce mai mult de China, care a devenit un partener important în comerț și investiții, fapt ce contrastează cu alte națiuni UE care încearcă să-și diversifice relațiile și să devină mai puțin dependente față de a doua economie din lume.

De altfel, la recentul summit, Viktor Orbán s-a întâlnit cu președintele chinez Xi Jinping, care a declarat, la rândul său, că îl consideră pe premierul din Ungaria “un prieten”: “Te considerăm un prieten. Ați susținut în mod activ construirea în comun a Belt and Road și ați contribuit la promovarea dezvoltării de înaltă calitate a cooperării Belt and Road”, i-a spus Xi lui Orbán, potrivit Reuters. citat de rfi.ro.

În fine, pentru ca lucrurile să fie și mai încâlcite, să nu uităm că în decembrie, la nivel european, urmează să se ia o decizie privind începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la UE, decizie ce implică acordul unanim al celor 27 de membri, Ungaria fiind considerată ca principal adversar.

…Rămâne de văzut dacă, astfel stând lucrurile, dl Orbán va alege să-și supere “prietenii” sau să-și ridice (și mai tare) în cap “dușmanii”.

Ileana Sandu        

Lasă un comentariu